Xmas Music For You Acapella - Acapella Christmas ( 3 Adventná nedeľa)

By LukeyLB - decembra 13, 2020

Album, ktorý vám odkryje pravého ducha Vianoc. 


Príde mi, že advent veľmi rýchlo uteká. Ani som sa nenazdal a máme tu 3. adventnú nedeľu, ktorá nám prináša slovenskú vokálnu skupinu For You Acapella. Tento rok vydala svoj vianočný album “Acapella Christmas”. 

Nebol by to správny “hudobný advent”, keby neobsahoval aj slovenskú tvorbu a presne to nám ponúka album “Acapella Christmas”.

For You Acapella je slovenská vokálna skupina, ktorú tvoria piati hudobníci s výnimočným hlasom( Katalina Lantos Borbély, Nika Barľáková, Milan Masiarik, Emil Esso Smoliga, Andrej Mann). Mnohí poslucháči a fanúšikovia o nich hovoria ako o slovenskom Pentatonixe. Skupina interpretuje najznámejšie rádiové hity, ktoré nestarnú. Rozsah ich hudobných žánrov je pestrý: od pomalých slaďákov, až po veselé rytmické skladby (Pop, spiritual, latino, swing). Zaujímavosťou tejto skupiny je, že nepoužívajú žiaden hudobný nástroj. Pretože nástrojom je ich hlas.


Na albume “Acapella Christmas” nájdete najznámejšie cover pesničky: “Perinbaba”, “Let It Snow”, “Tři oříšky pro Popelku”, “Hallelujah”, “Každý deň budú vraj Vianoce”, “Zima na saniach”, “Last Christmas”…. v podaní skupiny, ktoré jednoznačne patria k pravému čaru Vianoc. Samotné skladby sú v mixe jazykov: slovenský, český, anglický a maďarský. Súčasťou sú taktiež skladby z filmov, ktoré nás každoročne príjemne a radostne posadia pred televízor a vyčaria vianočnú pohodu. 

Na albume nájdete najznámejšiu vec “Last Christmas”, ktorú skupina prespievala. "Last Christmas" je skladbou anglického popového dua Wham ! Bola vydaná v roku 1984 a text bol napísaný samotným Georgeom Michaelom.

“Let It Snow” napísal textár Sammy Cahn a skladateľ Jule Styne v júli 1945. Zaujímavosťou je, že ju zložili v kalifornskom Hollywoode počas horúčavy, ako si Cahn a Styne predstavovali chladnejšie počasie. Napriek tomu, že sa v texte nespomína žiaden sviatok, i tak sa pieseň stala vianočným hitom. 

Mojím vianočným favoritom albumu “Acapella Christmas” je “Hallelujah”. Pieseň je od kanadského speváka Leonarda Cohena a pôvodne vyšla na jeho albume "Various Positions" (1984). Počiatočný úspech skladby bol malý, väčší ohlas si skladba získala vďaka nahrávke Johna Caleho, ktorá inšpirovala nahrávku Jeffa Buckleyho. Po uvedení vo filme Shrek (2001) bolo vykonaných mnoho ďalších úprav v nahrávkach a v zhode s viac ako 300 verziami. Pieseň bola použitá vo filmových a televíznych soundtrackoch a televíznych talentových súťažiach. “Hallelujah” zažila obnovený záujem po Cohenovej smrti v novembri 2016 a objavila sa v mnohých medzinárodných singlových hitparádach, vrátane prvého vstupu na American Billboard Hot 100. Pesnička je mi nostalgicky blízka vďaka rozprávke Shrek, a taktiež sa mi páči v prevedení speváčky Alexandra Burke. 

Samozrejme veľkou súčasťou Vianoc sú aj pesničky a filmové klasiky “Perinbaba" (1985) a “Tři oříšky pro Popelku” (1973), bez ktorých si neviem predstaviť Vianoce. 


Myslím si, že hudobnej inšpirácie nie je nikdy dosť. Preto vám prinášam mojich Top 5 vianočných albumov, bez ktorých si neviem predstaviť Vianoce, a ktoré mi vždy navodia vianočnú atmosféru a sprevádzajú ma samotným adventom. 
  • Piate miesto obsadil český album Bílé Vánoce od fantastickej a jedinečnej českej hudobnej kráľovnej Lucie Bílej. “Bílé Vánoce” sú v podobe dvoch častí/ albumov, na ktorých sa nachádzajú najznámejšie pesničky, ako: Tichá Noc, Ave Maria, Rolničky, Tambor, To je deň a iné, ktoré sú preložené z anglickej tvorby Jingle Bells, Have Yourself A Merry Little Christmas, Stille Nacht, heilige NachtLittle Drummer Boy a pozná ich azda každý. No na albume môžete započuť aj pôvodnú tvorbu, ktorá sa ním krásne prelína. Album bol vydaný do sveta v roku 2010. 
  • Štvrté miesto obsadil môj dlhoročný hudobný vzor z Kanady Justin Bieber a jeho vianočný album “Under the Mistletoe” Na albume sa nachádzajú ikonické a legendárne vianočné pesničky: Only Thing I Ever Get For Christmas, Mistletoe, The Christmas Song, Santa Claus Is Coming To Town, Fa La La, All I Want For Christmas Is You, Drummer Boy, Christams Eve, All I Want Is You, Home This Christmas, Silent Night, Christmas Love, Pray, Someday At Christmas, ktoré musia zaznieť počas Vianoc. 
  • Nasledujúce miesto patrí jazzovej klasike Frankovi Sinatrovi s jeho najznámejším vianočným albumom. Jeho prvý vianočný album “Christmas Songs od Sinatry” bol vydaný v roku 1948, ako 3. štúdiový album so zbierkou 8 sviatočných piesní. 
  • Na druhej priečke je u mňa album “Everyday Is Christmas” od úžasnej, talentovanej a jedinečnej interpretky Sia, ktorý obsahuje môjho veľkého a obľúbeného vianočného favorita “Snowman”. Album “Everyday Is Christmas” je veľkým príkladom toho, ako sa dá zmeniť známa pieseň, ktorú pozná každý tak, aby ju človek pomaly ani nespoznal, no zároveň ho to zaujme a povie si, že je to niečo iné a nové, ba priam jedinečné. 
  • A prvé miesto nemôže chýbať nikomu inému, ako kráľovi Vianoc - Michael Bublé a jeho fenomenálnemu a bezkonkurenčnému albumu “Christmas”. Michael je pre mňa jednoznačne jazzový interpret, ktorého vyťahujem počas jesene a Vianoc, pretože jeho hlas ma vždy dokáže upokojiť, ukľudniť a navodiť na vlnu pohody a relaxu. A rozhodne práve tento album je toho veľkým príkladom. Famózne pesničky, ktoré krásne intonačne prespieval do jazzovej klasiky, mi vždy navodia zimomriavky po celom tele. 
Budem rád, keď mi dáte vedieť do komentára váš najobľúbenejší vianočný album a vianočnú pesničku. 


Album som dostal od kníhkupectva Panta Rhei a online magazínu Začítaj sa, ktorí sú tohtoročnými sponzormi vianočných článkov a zároveň aj súťaží na mojom instagrame. Mimochodom, práve sa na ňom súťaží aj o tento album. Link nájdete pod článkom. 

Tretia adventná nedeľa je už za nami. Snáď máte kúpené všetky vianočné darčeky. Aj keď Vianoce nie sú o darčekoch, ale o rodinnej pohode, ktorá je viac ako nejaký darček. A samozrejme to jedlo, na ktoré sa veľmi veľmi teším. Dávajte na seba pozor a radšej zvážte samotné riziko. Pretože zdravie máme len jedno! 

Pekný adventný deň vám všetkým prajem. LUKEY 

Moje soc. siete: 

Soc. siete a web Panta Rhei: 

Soc. siete a web online magazínu Začítaj sa: 

Predchádzajúci vianočný článok: 

Minuloročný vianočný článok: 

Predchádzajúci článok: 

TOP 5 Vianočných albumov:

Súťaže na mojom instagrame:

Sponzorom tohoto článku sú:



  • Share:

You Might Also Like

0 Comments