Xmas Music Dolly Parton - A Holly Dolly Christmas ( 4 Adventná nedeľa)

By LukeyLB - decembra 20, 2020

Nahliadnime do country Vianoc. 

Je to tu! Od samotných Vianoc nás delí posledná adventná nedeľa.

Dnešná štvrtá adventná nedeľa bude v nádychu country. Postará sa o to tohtoročný album “A Holly Dolly Christmas” od country legendy Dolly Parton. 

Dolly Parton je americká speváčka, skladateľka, multiinštrumentalistka, herečka, autorka, podnikateľka a filantropka, známa predovšetkým vďaka svojej práci v country hudbe. V roku 1967 vydala svoj debutový album “Hello, I'm Dolly”. Najúspešnejší predaj albumov sa niesol v70-tych, 80-tych rokoch. Azda jej najúspešnejším singlom je „Jolene“. Pieseň bola v roku 2004 zaradená na 217. miesto v zozname „500 najlepších piesní všetkých čias“ časopisu Rolling Stone. "Jolene" bola nominovaná na dve ceny Grammy za najlepší ženský country spevácky výkon (prvá za pôvodné vydanie a nasledujúci rok za živú verziu). Dolly má na konte 47 štúdiových albumov. 


Získala desať cien Grammy a 50 nominácií, vrátane cien za celoživotné dielo a ceny Grammy za film 2020 pre spoločnosť KING & COUNTRY za spoluprácu na filme „God Only Knows“; 10 ocenení Country Music Association, vrátane Entertainer of the Year a je jednou z iba siedmich umelkýň, ktoré získali ocenenie Entertainer of the Year od Country Music Association; päť cien Akadémie country hudby, vrátane Entertainer of the Year; štyri ceny People's Choice Awards; a tri americké hudobné ceny a mnoho iných úspešných ocenení. V roku 1999 bola Parton uvedená do siene slávy country hudby. Zložila viac ako 3 000 piesní, vrátane piesní „I Will Always Love You“ (dvojnásobný americký hit v hitparádach krajín USA a medzinárodný popový hit Whitney Houston). 


Album “A Holly Dolly Christmas” je 47. štúdiovým albumom interpretky, ktorý obsahuje 12 nielen klasických vianočných pesničiek: “Holly Jolly Christmas”, “All I Want For Christmas Is You”…. ale aj vlastnú vianočnú tvorbu speváčky. Čo ma na albume veľmi baví je rozprávanie Dolly v jednotlivých pesničkách. Príde mi to, ako rozprávanie vianočných príbehov. Album “A Holly Dolly Christmas” je tretím vianočným albumom interpretky od roku 1984. Zaujímavosťou je, že na albume pracovala pomaličky 11 rokov. Pričom vydala svoj prvý detský album a letný album a iné. Prvú vianočnú pesničku “Comin Home For Christmas” z albumu vypustila do sveta v roku 2009, a tým odštartoval projekt “A Holly Dolly Christmas”, ktorý mal pôvodne vyjsť v roku 2017, no samotný termín vydania albumu sa posunul. Album by som popísal ako pohodovú country vianočnú klasiku, ktorá vám navodí príjemnú vianočnú náladu. Na albume sa podujali hostia: Michael Bublé, Billy Ray Cyrus, Miley Cyrus, Jimmy Fallon, Willie Nelson a brat Parton Randy. Album to dotiahol na prvé miesto v rebríčku Billboard Top Country Albums a stal sa tak ôsmym albumom Dolly, ktorý sa dostal na prvé miesto v rebríčku. Album sa tiež umiestnil na prvom mieste v rebríčku Billboard Top Holiday Albums a na 16. mieste v rebríčku Billboard 200. 


“Holly Jolly Christmas” je vianočná pieseň, ktorú napísal Johnny Marks (1962) a najslávnejšie ju predviedol Burl Ives. Pieseň sa odvtedy stala jednou z 25 najúspešnejších „sviatočných“ skladieb napísaných členmi ASCAP za prvých päť rokov 21. storočia. Išlo o titulnú pieseň k prvému albumu skupiny The Quinto Sisters Holly Jolly Christmas, ktorá bola nahratá v júni 1964. Hlavná postava celej pesničky je snehuliak Samo. 

„All I Want for Christmas Is You“ je pôvodná skladba americkej speváčky Mariah Carey (1994). Skladba bola vydaná Columbia Records, ako hlavný singel z jej štvrtého štúdiového albumu “Merry Christmas”. Carey sa podieľala na písaní a produkcii skladby spolu so Walter Afanasieff. Táto rýchla zaľúbená skladba obsahuje zvuky zvonkohry, značné použitie spevu v pozadí a takisto syntetizátorov. Text piesne hovorí o tom, že nie je potrebné starať sa o vianočné darčeky alebo svetlá; všetko čo naozaj potrebujeme, je byť so svojou láskou. S predajom viac ako 14 miliónov kópií singlu, sa stala jej najúspešnejšou skladbou a jednou z najpredávanejších singlov všetkých čias. Do roku 2013 zarobila skladba 50 miliónov dolárov. Aj ja mám rád túto skladbu, taktiež sa mi páči prevedenie pesničky od Dolly a Jimmyho, preto ju vyberám ako vianočného favorita celého albumu. 


Keďže máme posledný vianočný článok tohto roku, chcel by som sa poďakovať kníhkupectvu Panta Rhei a online magazínu Začítaj sa, ktorí boli tak milí a ochotní spolupracovať a byť sponzormi v vianočných súťaží na mojom instagrame i vianočných článkov. Patrí im veľké ďakujem! Taktiež sa chcem poďakovať vám, čitateľom, za pravidelné sledovanie mojich článkov. Snáď som vám to trocha oplatil adventnými súťažami. Dúfam, že som vás nielen inšpiroval k samotnej vianočnej hudbe, ale aj navnadil na vianočnú náladu. 

Čakajú nás trocha iné Vianoce. No to neznamená, že si ich neužijeme naplno a nebudeme mať detskú radosť v očiach a pozitívnu vianočnú náladu, ktorá prinesie neopísateľné chvíle s našou rodinou (ktorou zdieľate spoločnú domácnosť). Chvíle, ktoré sa nám zafixujú do konca života v našej pamäti ako vianočné tradície, bez ktorých by sme nemohli sláviť Vianoce. Práve tá pravá vianočná pohoda a pozitívna nálada vám zakryje a oddiali aspoň na chvíľku neistotu, paniku a negativitu, ktorá sa šíri po celom svete. Milí moji čitatelia, prajem vám z celého srdca pohodové, zdravé a príjemné Vianoce, v kruhu vašej rodiny, ktoré vám prinesú presne tie silné momenty a radostné chvíle, ktoré nám nikto z hlavy a srdca nikdy nevezme. 

Prajem vám príjemný adventný deň. LUKEY 

Moje soc. siete: 

Soc. siete a web Panta Rhei: 

Soc. siete a web online magazínu Začítaj sa: 

Predchádzajúci vianočný článok: 

Článok na album “Merry Christmas”- Mariah Carey:

Sponzorom tohoto článku sú:


  • Share:

You Might Also Like

0 Comments