Xmas Music Coldplay - Christmas Lights ( 3 Adventná nedeľa)

By LukeyLB - decembra 12, 2021

Magické chvíle sviatočného obdobia sprevádzané vianočným albumom skupiny Coldplay


Vianoce radíme medzi najchladnejšie obdobie roku. No to, čo ich robí azda najdôležitejším, je samotné teplo domova v kruhu celej rodiny, vrúcna nefalšovaná láska a detská radosť, ktoré pramenia v srdci každého človeka. Neopísateľné momenty, zážitky a tradície, ktoré spoja celú rodinu pokope a odpustenia, ktoré zalátajú aj tu poslednú dieru bezvýznamného hnevu. Tak toto je skutočnou podstatou sviatočného obdobia. 

A prečo o tom všetkom píšem? 


Pretože skupina Coldplay vydala svoj EP vianočný album “Christmas Lights”, ktorý má hlavné posolstvo v hľadaní šťastia medzi ostatnými. Okrem posolstva nám tento album otvára tretiu adventnú nedeľu a vianočný článok v rubrike Xmas Music. 

Coldplay je britská rocková skupina založená v Londýne koncom 90. rokov. Ich začiatočná hudobná kariéra prešla mnohými názvami kapely “Pectoralz”, “Starfish”. Coldplay dosiahli celosvetovú slávu vydaním piesne „Yellow“ v roku 2000, po ktorej v tom istom roku nasledoval ich debutový album “Parachutes. “ Do ich hudobného repertoára patria najúspešnejšie pesničky, ako sú “Hymn For The Weekend”, “Fix You”, “The Scientist”, “Paradise”, “A Sky Full Of Stars”, “Viva La Vida”, “Adventure of a Lifetime”, “Clocks”, “Higher Power”, “Princess Of China”, ktoré ich dodnes sprevádzajú svetovou kariérou. 

EP Album a hlavná rovnomenná pesnička “Christmas Lights” vydaný v roku 2010 je posolstvom, ktoré hovorí o najsmutnejších chvíľach, v ktorých môžete nájsť šťastie, len je dôležité na to nezabudnúť. Dosť aktuálne a výstižné na momentálne pandemické obdobie. Tento vianočný projekt obsahuje dve pesničky “Christmas Lights” a “Have Yourself a Merry Little Christmas”. Bol zhotovený už v roku 2008, no vydanie EP albumu a samotných piesní bolo v roku 2010. Album vás s príjemnou, pochmúrnou melódiou navnadí na tú správnu vianočnú náladu. 


Rovnomenná pieseň “Christmas Lights” prináša sladké klavírne intro, sprevádzané pochmúrnym vokálom Chrisa Martina. Pieseň sa sústreďuje okolo rozchodu, ako prvý verš potichu pripomína vianočnú noc a ďalší verš už boj. Pieseň začína smutne, ale nakoniec sa utápa v radosti z vianočného obdobia a v tom, ako je smútok maskovaný veselím. 

“Have Yourself a Merry Little Christmas”- aj túto známu koledu môžete nájsť v inom prevedení na albume “Christmas Lights”. Tento song bol napísaný v roku 1943, autormi sú Hugh Martin a Ralph Blane. Pieseň bola predstavená Judy Garlandovou v muzikáli "MGM Meet Me in St". Neskôr pieseň prespieval a upravil trocha text jazzový klasik a lámač ženských sŕdc Frank Sinatra


Dnešný tretí adventný článok je v spolupráci s knihkupectvom Panta Rhei a online magazínom Začítaj sa, vďaka ktorým prebieha adventná súťaž o albumy na mojom instagram profile: https://www.instagram.com/p/CXXzgKRqyUi/ Súťaži sa o tri albumy: “Music Of the Spheres” od skupiny Coldplay. Ich sociálne siete nájdete pod článkom. Touto cestou by som sa im chcel veľmi pekne poďakovať. 

Album “Christmas Lights” má krásnu myšlienku, ktorá poukazuje na každodennú radost, vďaka ktorému nájdete šťastie. Je len na vás, či budete otvorení tejto možnosti a nájdete to svoje šťastie… 

Prajem vám krásne adventné obdobie, plné dobrej hudby. LUKEY

Moje soc. siete: 

Soc. siete a web Panta Rhei: 
Soc. siete a web online magazínu Začítaj sa: 
Predchádzajúci vianočný článok: 

Minuloročný vianočný článok: 

Tretia adventná súťaž: 

Christmas Playlist na spotify: 

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments