Xmas Music Dara Rolins - Šťastné a veselé (1 Adventná nedeľa)

By LukeyLB - novembra 28, 2021

Čaro hudby, ktoré sprevádza speváčku Vianocami…

Jedinečný výber hostí a fantastická speváčka sú zárukou kvality tohto projektu.

Presvedčila nás o tom populárna speváčka Dara Rolins, ktorá vydala v roku 2009 svoj debutový vianočný album “Šťastné a veselé”. 

Toto hudobné vianočné čaro nám symbolicky otvára tohtoročnú prvú adventnú nedeľu v rubrike Xmas Music a samotný pohodový advent, o ktorý sa tak, ako zvyčajne, postará opätovne rubrika Xmas Music. Inšpiruje vás nielen vianočnými pesničkami, ale aj navnadí na tú správnu vianočnú atmosféru. 

Darina spevácka kariéra začala v útlom detstve účinkovaním v televíznom muzikáli “Zázračný autobus”. Jej najznámejším hitom “Zvonky štěstí” v spolupráci s Karlom Gottom odštartovala úspešnú kariéru v celom Československu, ktorá úspešne pretrváva dodnes. 


Hudobným obsahom albumu je skrátený záznam vianočného koncertu, ktorý sa konal v pražskom klube SaSaZu. Väčšina skladieb na albume “Šťastné a veselé” je pojatá v štýle amerických vianočných piesní, výnimku tvoria “Vtedy sú Vianoce”, “Anjelik môj” a legendárny duet s Karlom Gottom “Zvonky štěstí”, tentoraz v novom swingovom nádychu. Z anglicky spievaných vianočných songov predstavila Dara vo svojom podaní napríklad úvodnú skladbu “Tear Time”, známy hit “Santa Baby”, “Have Yourself a Merry Little Christmas” alebo “Do You Hear What I Hear”.

"Pesničky, ktoré tu zaznejú, nie sú iba vianočné koledy, nesú v sebe sviatočnú atmosféru, teda aspoň pre mňa a mojich hostí. Duety sme vyberali spoločne, ide o veci, ktoré nás proste bavia," uviedla speváčka pre média. 

Spojenie Dary Rolins a Tony Graves je unikátnym zladením dvoch fantastických hlasov, pri ktorých počúvaní mrazí. Album obohacuje hosťujúca slovenská speváčka Tina, česká kolegyňa Marta Jandová a dlhodobý porotca Paľo Habera. A to pestrá škála hostí stále nekončí. Na albume sa hudobne podieľajú Dan Bárta, Matěj Ruppert, DJ Wich, Hugo Toxxx, aj božský Kája. Krásnu vianočnú melódiu dotvára od sláčikových nástrojov cez klavír, harfu až po djský pult v sprievode 40-členného symfonického orchestra pod vedením Davida Solařa. Krstným otcom albumu je spevák a hudobný skladateľ Ondrej Hejma.

Dara Rolins o vianočných koncertoch: “Hlavným impulzom pre usporiadanie bol zrejme koncert Robbieho Williamsa v Royal Albert Hall v Londýne, ktorý patrí už pár rokov medzi moje obľúbené. Jeho atmosféra ma inšpirovala a doviedla k nápadu urobiť niečo vzdialene podobné. 


Na úvod Dara prekvapuje svojou verziou “Santa Baby”, ktorá je povodne z roku 1953. Napísali ju Joan Javits a Philip Springer spievaná pôvodne Earth Kittom. Pieseň je vianočný zoznam adresovaný Santa Clausovi od ženy, ktorá chce extravagantné darčeky ako sú kožuchy, jachty a dekorácie od Tiffanyho. Hlavnou zaujímavosťou tejto piesne je textový obsah piesne, ktorý sa ukázal byť kontroverzným, čo viedlo k dočasnému zákazu tejto piesne na juhu Spojených štátov. Cover verzie tohto známeho vianočného songu obohacuje hudobný repertoár interpretom, ako napríklad je Madonna, Kylie Minogue, Taylor Swift, Trisha Yearwood, Ariany Grande a Gwen Stefani a Iní hudobníci. 

“Diamonds Are Forever” je soundtrack od Johna Barryho k siedmemu rovnomennému filmu o Jamesovi Bondovi s textom od Dona Blacka. Bola to po „Goldfinger“ druhá Bondova téma, ktorú speváčka Shirley Bassey uviedla. Tento jedinečný song obohacuje taktiež album “Šťastné a veselé”, v ktorom Dara maximálne zatlačila na svoje hlasivky a výsledkom je famózne hudobné číslo, plné zimomriavok. 

Dara však exceluje aj v slovenských skladbách. Kto vie, či malej Darinke vôbec mohlo napadnúť v roku 1983, keď vydala svoj prvý album “Keby som bola princezná Arabela”, že o 26 rokov neskôr zaspieva na svojom vianočnom albume z neho skladbu “Vtedy sú Vianoce” a spraví z nej regulárny vianočný hit pre dospelých. 

Súčasťou tohto vianočného projektu je taktiež legendárna pieseň “Zvonky štěstí” v novej prespievanej verzii, o ktorú sa opätovne postaral už bohužiaľ zosnulý Karel Gott. Speváčka uviedla pre média: "Túto pesničku poznáte, aj keby ste nechceli", predstavila novú verziu hitu “Zvonky šěstí. Je úžasné počuť, že sa z hitu minulosti stala dospelá a legendárna skladba, ktorá dostala druhú šancu na život."


Dnešný adventný článok je spolupraci s knihkupectvom Panta Rhei a online magazínom Začítaj sa, vďaka ktorým prebieha adventná súťaž o albumy na mojom instagram profile: https://www.instagram.com/p/CWzwax0KI0J/ Súťaži sa o tri albumy: "Alibaba a 40 krátkych songov 2"  slovenskej skupiny Horkýže Slíže. Ich sociálne siete nájdete pod článkom a touto cestou by som sa im chcel veľmi pekne poďakovať. 

Album “Šťastné a veselé” je na hudobnej scéne krásnych 12 rokov. No napriek dlhému pôsobeniu, stále z albumu vyžaruje vianočná atmosféra, vďaka fantastickým aranžmánom samotnej speváčky Dary Rolins. Ponorí vás do neprerušenej sviatočnej oázy, ktorá zároveň navnadí na to správe adventné obdobie. Presne ako interpretka avizovala.  
 
Prajem vám krásne adventné obdobie, plné dobrej hudby. LUKEY

Moje soc. siete: 
Soc. siete a web Panta Rhei: 
Soc. siete a web online magazínu Začítaj sa: 
Minuloročný prvý advetný článok:  

Predchádzajúci článok:

Prvá adventná súťaž:

Christmas Playlist na spotify:

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments