Recenzia na album Happier Than Ever - Billie Eilish

By LukeyLB - novembra 22, 2021

Album “Happier Than Ever” dokumentuje strach a traumy samotnej interpretky 


Dvadsaťročná speváčka Billie Eilish vydala svoj druhý štúdiový album „Happier Than Ever“, ktorý predstavuje jej vládu nad popovou krajinou. 

Mladá začínajúca tínedžerka vo svojich sladkých 17 započala svoju hudobnú kariéru debutovým albumom “When We All Fall Asleep, Where Do We Go?”, ktorý jej zaistil okamžitý celonárodný úspech. A tak sa neznámeho dievčaťa stala zrazu najvýznamnejšia tínedžerka na svete. 

V marci minulého roka odštartovala speváčka Billie Eilish koncertnú tour krátkym klipom s názvom „Not My Responsibility“. Tieňový štvorminútový klip ukazuje Eilish, ako sa pomaly vyzlieka a ponára sa do hladkej kaluže čiernej hmoty, sprevádzaná hovoreným monológom o bodyshamingu, ktorému čelila ako dospievajúce dievča. Vďaka tomuto kontroverznému klipu sa Eilish stala novým obľúbeným exemplárom a terčom pre média, ktoré komentovali jej telo, často skrývajúce sa pod haldou oversized outfitov. 


Bohužiaľ, “Not My Responsibility” hrala len na troch koncertoch, kým prepuknutie koronavírusu zrušilo jej turné a poslalo Eilish späť domov do Los Angeles. 

Speváčka so svojím bratom Finneasom neotáľali a začali pracovať na novom albume v bratovej detskej izbe, kde sa začali formovať piesne, ktoré tvoria druhý album “Happier Than Ever”. 

Namiesto pokračovania v predchádzajúcom albume “When We All Fall Asleep, Where Do We Go?”, ktorý bol plný strašidelného intenzívnejšieho popu zvuku, Billie ponúka v novom albume jemnejšiu jazzovú tóninu, ktorá obsahuje viac temnosti a bolesti samotnej Eilish. Album predstavuje spoveď mladej traumatizovanej hviezdy s jej tajomstvami, o ktoré sa chce podeliť prostredníctvom hudby. 

Nepredstiera, že tieto problémy aktuálne súvisia. Ale vie, že sú to len extrémnejšie verzie obáv, ktoré trápia všetkých ľudí: “úzkosť z toho, ako vás ľudia vnímajú, túžba nechať svoj súčasný život za sebou, strach z toho, že už nikdy nič nebude normálne.” 

Slzy, ktoré tlmia líca Eilish na obale naznačujú, že názov albumu je skôr snom ako realitou. V klipe “Happier Than Ever” sa 19-ročná čerstvo odfarbená blondínka prediera troskami výstupu, ktorý tak mení život a je posiaty nášľapnými mínami, ktoré komplikujú jej samotný populárny, tínedžerský život.


Úvodná pesnička „Getting Older“, ktorá otvára album “Happier Than Ever”, je prekvapivo istý spôsob, ako predstaviť novú 20-ročnú Billie, mrmlajúcu do minimálneho elektrického pulzu. Pesnička podrobne popisuje hudobnú slávu, ktorá jej pokazila život, kde priahne po pocite a túžbe po jednoduchších časoch. „Veci, ktoré ma kedysi bavili, ma teraz len zamestnávajú…“ 

V “My future” si Eilish povzdychne a hovorí: "Milujem svoju budúcnosť,nemôžem sa dočkať, až ju stretnem." Tento sentiment je počuť na celom albume. Príde mi, že Eilish píše tieto temné, často znepokojujúce piesne ako milostné listy svojmu budúcemu ja, aby podrobne zdokumentovala svoje pochybnosti, obavy a zmätky. 

Pesnička „Billie Bossa Nova“ je pôžitok s hravou sambou, ktorá kĺže po digitálnych kastanetách. No napriek emocionálnej úprimnosti piesne je stále smrteľne vážna, pričom Eilish hovorí: „Radšej zamkni svoje dvere/a pozri sa na mňa trochu viac.“ 

Pesničky „Happier Than Ever“ a „NDA“ idú do detailov o terore, kedy má na stope stalkerov a paparazzov a neúspešných milostných vzťahoch. Pesničky mi azda najviac rezonujú z albumu. Preto ich vyberám ako favoritov celého albumu “Happier Than Ever”. 

No azda najviac znepokojujúca pieseň „Your Power“ hovorí o zneužívaní a vykorisťovaní starším mužom, ktorému dôverovala… Zatiaľ čo „Male Fantasy“ končí album tvrdými rečami o pozeraní sa na porno plné nevidených klamstiev. 


Album mi poslalo hudobné vydavateľstvo Universal Music SK, veľmi pekne im ďakujem. Ich soc. siete nájdete pod článkom. 

Album Happier Than Ever ponúka temné pocity samotnej speváčky Billie Elish. Je to priam až desivo fascinujúce, koľko negatívnej a ťažkej temnoty sa hromadí v 20 ročnom dievčati. Preto mi príde, že realita popovej hviezdy je surrealistická a často hraničí s fantáziou. Preto hudba Eilish nikdy nemala malé, ružové okuliare…Billie a jej brat Finneas obohatili svoj hudobný repertoár o nový hudobný žáner techno-folkie s kúskami smooth-jazzovej gitary, ktorý priniesol zaujímavú a jedinečnú tvorbu, ktorá opäť speváčku posunula v kariére veľký kus vpred. 

Prajem vám pekný deň, plný dobrej hudby. LUKEY 

Moje soc. siete: 
Universal Music SK soc. siete: 

Recenzia na album “When We All Fall Asleep, Where Do We Go?”: 

Predchádzajúca recenzia:

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments