Recenzia na album Love for Sale - Tony Bennet, Lady Gaga

By LukeyLB - novembra 14, 2021

Svojím posledným rozlúčkovým albumom dáva hold milovanému jazzu 

Tohtoročná diagnóza Alzheimerovej choroby jazzového speváka Tony Bennetta donútila ukončiť jeho úspešnú 72-ročnú kariéru. 


95-ročná hudobná ikona Tony Bennet je posledným mužom zo zlatého veku Veľkého amerického spevníka, ktorý vydáva svoj posledný štúdiový album “Love for Sale” v spolupráci s fantastickou, jedinečnou a veľmi talentovanou popovou divou aktuálneho storočia Lady Gaga. 

Dvaja talianskoamerickí Newyorčania síce pochádzajú z veľmi odlišných žánrov, no napriek tomu, keď sa ich famózne hlasy stretnú v nahrávacom štúdiu, vzniká hudobná oáza pre všetkých milovníkov jazzu. Veľkým príkladom je ich prvotná spolupráca, ktorá započala v roku 2014, kedy vydali svoj spoločný debutový jazzový, úspešný album „Cheek to Cheek”. 


Po 7 rokoch sa opätovne jedinečné hudobné, ikonické duo spojilo a vydali pokračovanie jazzovej klasiky “Love for Sale”. Album je oslavou spevu Colea Portera na Broadwayi a je tiež niečo, ako “labutia pieseň” pre Bennetta, ktorý nedávno oznámil, že odchádza do dôchodku. 
Okrem fantastického výberu skladieb z najznámejších Porterových klasík a autorských piesní Franka Sinatru: “Night and Day”, “I Get a Kick Out of You”, “I’ve Got You Under My Skin”… Album ponúka Bennettové nadčasové bigbandové melódie od konca 40. rokov 20. storočia a naplno využité vokály Gagy, čo dokazuje, že nie je len na vrchole popového žánru, ale patrí aj medzi legendy, ako Ella Fitzgerald a Billie Holiday… 50-tych rokov. 


Je vidieť, že svieži Bennettov vokál a skvelé podanie dokazujú, že zdvorilosť nemá vek. Vo svojom aktuálnom veku stále vystupuje s rovnakou charizmou, ako na začiatku svojej kariéry pred polstoročím. Na albume “Love for Sale” môžete počuť chémiu medzi interpretmi, vyžarujúcu z vokálneho stánku v Electric Lady Studios v New Yorku. Svieže orchestrálne aranžmány pochádzajú od Bennettovho dlhoročného spolupracovníka Jorgeho Calandrelliho, ktorý vás zavedie späť do éry opulentných hudobných aranžmánov. 

Pre Gagu požehnanie Bennetta, určite potvrdzuje často prehliadaný fakt, že je to veľmi dobrá speváčka, ktorá trénovala na Julliarde ako jazzová vokalistka predtým, ako sa rozhodla stať sa popovou ikonou, ktorá ovláda celý hudobný popový svet. 


Pesnička „Love for Sale“ je radostným jazzovým zážitkom, ktorý vyvoláva obrazy zafajčených kokteilových salónikov a nadšenia veľkých skupín. Skutočné kúzlo piesne nastáva, keď si Bennett a Gaga hravo vymieňajú linky a spievajú jednotne. Hoci sú od seba vzdialené oktávy, ich hlasové línie poskytujú balans jazzovej sladkosti. V kombinácii s basovými ostinátmi, jemným spevom interpreta, saxofónovými tónmi a bohatými vokálmi speváčky obmäkčia nejedno srdce, aj toho najunavenejšieho poslucháča, ktorý neodolá klopkaniu nohou alebo tancu na stoličke. 

„I Get a Kick Out of You“ je pieseň od Colea Portera, ktorá bola prvýkrát spievaná v roku 1934 v muzikáli “Anything Goes” na Broadwayi a potom vo filmovej verzii z roku 1936. Pôvodne ju naspievala Ethel Merman a zastrešili ju desiatky prominentných interpretov vrátane Franka Sinatru, Elly Fitzgerald a Tonyho Bennetta s Lady Gaga. Samotný videoklip vám odhaluje milé kamarátstvo medzi interpretmi, kde sa na seba milo usmievajú a niekoľkokrát sa objímajú počas nahrávania piesne. 

“Do I Love You”, táto pesnička obsahuje azda najvýraznejšie koketovanie a iskrenie medzi interpretmi. Tony Bennett pokračuje v songu “I Concentrate On You”, zatiaľ čo v sólovej pesničke “Let's Do It”, speváčka Lady Gaga rozpáli v rytmoch prevádzajúcich intenzívnymi bubnami, obohatený organom, ktorý sa v pozadí dopĺňa s trúbkou. 


Album „Love for Sale“ nie je len majstrovským dielom, ale aj dôkazom sily žánru. Hoci ide o úplne odlišné ikony, z úplne odlišných generácií, svedčí o ich sile, kde obaja umelci nachádzajú svoje vlastné hlasy v takých nadčasových klasikách. Hudobný žáner jazz je u mnohých vnímaný ako umierajúca hudba, na ktorú ľudia zabúdajú. Preto som veľmi rád a zároveň ďakujem interpretom Lady Gaga a Tony Bennett, ktorí prostredníctvom svojej historickej spolupráce ukázali svetu, že jazz je stále sexi. 

Prajem vám príjemný jesenný deň, plný dobrej a pohodovej hudby. LUKEY 


Moje soc. siete:

Predchádzajúci článok:

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments