Recenzia na album Dancing with the Devil... the Art of Starting Over - Demi Lovato

By LukeyLB - novembra 03, 2021

Nový album Demi Lovato rozpovedá ťažký príbeh o predávkovaní sa heroínom 


Popová hviezda, ktorá kedysi prejavovala túžbu „oslobodiť sa od všetkých démonov“, zdanlivo prijala realitu a musí žiť vedľa nich…

Po štyroch rokoch od naposledy vydaného albumu “Tell Me You Love Me” sa Demi Lovato vrátila na hudobnú scénu so siedmym štúdiovým albumom „Dancing With The Devil... The Art of Starting Over“, ktorý sprevádza dokumentárny film “Dancing With the Devil” o udalostiach, ktoré viedli k jej hospitalizácii. 

Vo svojom dokumentárnom filme speváčka Demi Lovato vysvetľuje, že nevidela, keď sa prvýkrát prebudila v nemocnici, a preto nemohla spoznať svoju sestru. Celý nešťastný príbeh započal 24. júla 2018, kedy sa predávkovala opioidmi, čo spôsobilo tri mozgové príhody, srdcový infarkt, zlyhanie viacerých orgánov, zápal pľúc, trvalé poškodenie mozgu a trvalé problémy so zrakom. Taktiež drogový díler, ktorý ju v tú noc sexuálne napadol a nechal na smrť. Je veľkým zázrakom, že speváčka Demi Lovato prežila… 


Siedmy štúdiový album “Dancing with the Devil... the Art of Starting Over” je tematicky rozdelený do dvoch častí, ktoré pokrývajú posledných dva a pol roka života Lovato.

Prvá časť albumu sa opiera o samotný dokument, a tým je interpretkine predávkovanie. Tri pesničky z prvej časti sú záznamom o nešťastnej situácii tej noci. Album otvára skladba “Anyone”, ktorú spievala na 62. Grammy, keď sa prvýkrát vrátila na pódium po predávkovaní. Vystúpenie bolo v sprievode klavíra a silných emócií, interpretkin hlas sa vznášal a rozplýval po celej sále. 

Druhá polovica albumu “Dancing with the Devil... the Art of Starting Over” rozpráva o jej uzdravení, s „Intro“ - hovorenou medzihrou, ktorý predstavuje jej nové Ja. Prvá skladba druhej polovice albumu, „The Art Of Starting Over“, navodzuje pocity letnej plavby v historickom kabriolete so všetkými sklopenými oknami, čím efektívne vytvára zvukové oddelenie medzi dvoma polovicami albumu. 

Najväčšie prednosti albumu spočívajú v nepopierateľne výnimočných vokálnych schopnostiach Lovato. No nešikovné frázovanie a príliš špecifické texty vo veršoch a predrefrénoch pri niektorých skladbách im však uberajú na počúvanosti. V hudobnom žánri by som album definoval ako čistý pop, obohatený prínosom pop rock. 


Skladby „Dancing With The Devil“ a “jcu (medison’s lullabye)” rozprávajú o jej recidíve. Nevidiacu ju umiestnili na nemocničné lôžko v prítomnosti jej mladšej sestry Madison De La Garza, s ktorou pravidelne viedla dialóg. Samotné texty pesničiek sa zameriavajú na odkazy na zrak. Dokonca zaznenie názov “JIS”, ktorý odkrýva a vysvetľuje dva významy, ako Jednotka intenzívnej starostlivosti a „I See You“… 

Azda emocionálne najzraniteľnejšiu skladbu prvej polovice albumu “Dancing with the Devil... the Art of Starting Over” je „Anyone“. Pesnička je o sesterskej láske, ktorá pretrváva aj v dobrom, aj v zlom. Madison De La Garza hovorí „Milujem ťa Demi“ a Lovato odpovedá „Tiež ťa milujem“. Silný a jedinečný moment, ktorý utužuje a spojuje súrodenecké puto v ťažkých chvíľach. 

Dve z najsilnejších skladieb na albume obsahujú spoluprácu s Ariana Grande - „Met Him Last Night“ a Noah Cyrus -„Easy“, ktoré hosťujú na albume. Fantastická speváčka Ariana Grande je rovnako známa svojím hlasovým rozsahom, ako aj Demi Lovato. Vypočuť si tieto dve silné vokály s rôznymi intonáciami a hlasovým spojením je jednoznačným vrcholom albumu. Úplným opakom je pesnička „Easy“ v spolupráci Noah Cyrus. Na tejto nahrávke vyzdvihuje vyváženú a jemnejšiu stránku hlasu Lovato. 


Album mi poslalo hudobné vydavateľstvo Universal Music SK, veľmi pekne im ďakujem. Ich soc. siete nájdete pod článkom.

Síce má album “Dancing with the Devil... the Art of Starting Over” badateľné nedostatky, no napriek tomu je krásnym príkladom, že hudba dokáže liečiť. Či už je to zo strany interpreta, ktorý pomocou textov a samotného spevu rozpovie svoj ťažký príbeh, alebo zo strany poslucháčov, ktorí ich si ich nielen vypočujú, ale nájdu pochopenie, súcit a motiváciu posunúť sa v živote ďalej. 

Prajem vám pekný deň, plný dobrej hudby. LUKEY 

Moje soc. siete: 

Universal Music SK soc. siete: 

Predchádzajúci článok a recenzia: 

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments