Recenzia na album Ancient Dreams in a Modern Land - Marina Diamonds

By LukeyLB - júna 27, 2021

Stará dobrá Marina and the Diamonds je späť s novým albumom "Ancient Dreams in a Modern Land"


Jej pôvodné umelecké meno Marina and the Diamonds urobilo z jej fanúšikov súčasť jej osobnosti ako rovnomenné drahokamy, ktorý odmenili oddanosťou.

Dnes už bez "and the" vyjadrila znepokojenie k albumu "Electra Heart." Marina hovorí: “Cítim sa trochu zahanbená, pretože nie som v skutočnosti tým, kým som,“ povedala pre The New York Times. S čím nemôžeme súhlasiť, pretože album "Electra Heart" je doposiaľ jej najlepšie hudobné dielo, ktoré kedy vydala. Hudobné perličky ako: "Bubblegum Bitch", "Primadonna", "Power & Control", "How to Be" a "Heartbreaker" dodnes obohacujú mnohé playlisty.

Jej hlas sa tiahne hrdelnými zvukmi až po piskľavé zvuky, jej texty sú úprimné a málo ironické, v dobrom aj zlom. Spojením jej bohatého anjelského mezzosopránového hlasu s ochrannou známkou elektro-popu, sa jej hudba stala veľmi populárnou. 


Marina prechováva strach aj z albumu "Froot", o ktorom tvrdí, že pri jeho tvorení nebola dostatočne ambiciózna. Preto sa interpretka rozhodla sústrediť svoju tvorbu na emocionálnu pripútanosť, z ktorej vznikol album "Love + Fear", ktorá prešla zo strachu do badateľnejšej neistote tvorenia hudby. 

V súčasnosti je speváčka hlboko znepokojená ženami a okolitým svetom. Preto sa rozhodla vydať svoj piaty štúdiový album "Ancient Dreams in a Modern Land", kde sa zaoberá aktuálnymi politickými problémami, o ktorých s nadhľadom a estetikou túži hovoriť. Nákazlivými zvukovými prvkami, keď kreatívne spieva z pohľadu poškodenej, hnevlivej planéty Zem: „Je potrebné očistiť jed od nášho systému / Kým nebudú ľudia počúvať / Povedz mi, kto myslíš si, že si? ​​“ hovorí interpretka. 

Album "Ancient Dreams in a Modern Land" je dosiaľ najodvážnejšia hudba Mariny, ktorá chce, aby ste to počuli už od prvých sekúnd titulnej skladby, ktorú interpretka premení na svoju osobnú kazateľnicu. Album obsahuje plno nákazlivých disco rytmov, podaných do hudobných balád. Diamands skĺzava z hrdelných nízkych tónov do svieže vyšších tónov, ktoré sa najviac prejavujú v refrénoch, do ktorých vkladá ústredné posolstvo, ktoré sa odvíja aj v ďalších piesňach. 

Marina privítala kritiku a podobné komentáre fanúšikov komentovala slovami: „Rada vidím tieto komentáre ... nútia ma premýšľať o svojom vlastnom mieste.“ 


„Venus Fly Trap“ je popová hudobná pecka s funky ozdobami, ktorú dotvára v pozadí zbor pozostávajúci z otázky, kde sa Marina pýta: „Prečo byť kvetom, keď môžeš byť pascou na Venušu?“ Fantastická pesnička, ktorá pripomína album "Electra Heart". Je to jednoznačne favorit albumu! 

„New America“ má decentne strašidelný aranžmán, ktorý dotvárajú zbesilé pizzicato struny, vokály upravené ako zlovestné zbory a v pozadí slabý poltergeist SFX. Rovnako ako Halsey -„New Americana“, Rihanny - „American Oxygen“. 

„Purge the Poison“ je obohatená dramatickými vokálmi a rýchlym dodávaním kľúčových slov. Pesnička je liečebným prostriedkom pre každú spoločenskú chorobu v duchu času/doby (zeitgeistu): COVID-19, rasizmus, kapitalizmus a mizogýnia. 


Napriek všetkým pochybnostiam zo strany Mariny k albumu "Electra Heart" je "Ancient Dreams in a Modern Land" dosť podobným, priam nadväzujúcim albumom. Preto po všetkých hudobných experimentoch a badateľnejšej neistote tvorenia hudobného obsahu, by sa interpretka mala držať svojej starej dobrej klasiky, v ktorej je nenahraditeľná a jedinečná. Pretože príkladom a samotným výsledkom je opäť dobre počúvatelný album, ktorý neobsahuje žiadne zlyhanie, ani neistotu zo strany speváčky. 

Prajem vám pekný deň, plný dobrej hudby. LUKEY 

Moje soc. siete: 

Predchádzajúca recenzia: 

Marina články: 

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments