Recenzia na album Oslobodená - Sima Martausová

By LukeyLB - apríla 25, 2021

Viac hlasov na jednom albume


Šiesty štúdiový album Simy Martausovej sa nesie v duchu oslobodenia.

Viera a vzťah k Bohu speváčky Simy Martausovej sa odzrkadľuje v jej samotnej hudobnej tvorbe. Jasným príkladom je aj posledne vydaný album, ktorého názov vznikol podľa rovnomennej prvej piesne na ňom. 

Po Víťazstve v Gospel talente začala speváčka s hudobnou produkciou, ktorá priniesla debutový album "Vyzliecť si človeka". Album obsahuje rovnomennú pieseň, ktorá sa postarala o výhru v Gospel talente 2009. 

Na hudobnom konte má šesť štúdiových albumov, ktoré speváčke priniesli množstvo úspešných nominácií a ocenení. Azda jej najznámejším a najúspešnejším hudobným hitom sa stala pesnička "Nenahraditeľná" v spolupráci s acapella For You, ktorá odznela vo všetkých slovenských rádiách. 

Pre rádio Expres Sima uviedla: „Pesnička vznikla, keď som sa raz „modlila hudbou“..takže nepatrí nijakému mužovi… ale Tomu, čo ma stvoril…,“


Novinka "Oslobodená" sa skladá z trinástich piesní, ktoré sú obohatené o dve bonusové skladby v mixe popovej a gospel tvorby. Na albume sa podieľali Randy Gnepa, ktorý sa postaral o finálny mix a mastering mal pod palcom Miťo Bodnár, ktorého si speváčka prizvala do jednej z piesní aj zaspievať. Prepojenie songov dotvoril obal a booklet, ktoré sú dielom fotografky Anny Opinovej. 

Charizmatická speváčka doplnila o albume pre média: "Na nahrávanie som pozvala zaujímavých hostí, ktorých si vážim ľudsky aj umelecky. V mnohých piesňach počuť nielen môj hlas, ale aj hlasy mojich priateľov. O to viac je pre mňa tento album vzácny a osobný, a práve obsadením bude pestrejší ako predošlé. Vložila som doň nielen svoje piesne, ale aj kúsok svojho srdca. Keďže sme za posledné mesiace mali menej koncertov, chceli sme potešiť našich fanúšikov a aspoň takýmto spôsobom byť s nimi." 


"Červené polia" - skladba a videoklip sprevádza kampaň k filmu "Správa" režiséra Petra Bebjaka. Skladbu nahrávala Sima so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu a dirigentom Adriánom Kokošom. 

Pesničku som napísala necelé dve hodiny potom, ako som videla film Správa. Bol, a stále to je, neuveriteľne silný príbeh. V texte nájdete hlas odsúdeného. Prihovára sa vojakovi, ktorý sa ho chystá popraviť – je jeho svedomím,“ priblížila interpretka pre média. 

„Sima dokázala napísať pieseň, ktorá presne vystihuje atmosféru filmu – cítiť z nej smútok, ale zároveň aj obrovskú nádej, osamelosť, ale silu nevzdať sa,“ dodáva producent DNA Production Rasťo Šesták. 

„Nakrúcali sme v deň, kedy sme si pripomenuli jeden z najčernejších momentov našich dejín – prijatie židovského kódexu. Prešlo takmer osemdesiat rokov a my si stále nemôžeme povedať, že táto kapitola z dejín je už definitívne za nami. Práve preto je pre nás príbeh Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu taký dôležitý. Aby sme si znova uvedomili, ako ľahko sa zlo dostane do našich životov, aké hrôzy dokáže spôsobiť a aké ťažké je ho zo spoločnosti vykoreniť,“ uviedol producent DNA Production Rasťo Šesták. Premiéra videoklipu sa taktiež viaže na symbolický dátum, výročie tzv. Krištáľovej noci.

Jedna z bonusových piesní na albume je venovaná duchu Vianoc. Vianočná pesnička „Tancujú zvony“ príjemne navnadí na čaro vianočnej atmosféry a pravého ducha Vianoc. Sima vložila do pesničky radosť, vďačnosť, lásku a nahrala ju so symfonickým orchestrom a dievčenským zborom. Videoklip vznikol z vianočných a zimných videí, ktoré speváčke posielali fanúšikovia počas novembra. Obsahuje napríklad zábery z pečenia medovníkov, váľanie sa v snehu, korčuľovanie. 

„Keďže náš nový album vychádza v zimnom období pred Vianocami, povedali sme si, že ako bonus zaradíme aj jednu vianočnú pieseň. Pôvodne sme ju s kapelou nahrali v štúdiu, neskôr sme do spolupráce prizvali symfonický orchester a dievčatá zo zboru SRo,“ uviedla interpretka pre média. 

Album som dostal od kníhkupectva Panta Rhei a online magazínu Začítaj sa, za čo im veľmi pekne ďakujem. 

Speváčka Sima Martausová produkuje hudbu, s ktorou sa prihovára samotnému Bohu. Svojím hudobným repertoárom ponúka poslucháčom vlastný pohľad na život a vieru, ktorý je nekontroverzne sprístupnený všetkým generáciám poslucháčov. No napriek všetkému, jej tvorba ma osobne neoslovila...

Prajem vám všetkým pekný deň, plný dobrej hudby. LUKEY 

Moje soc. siete:

Kde si môžete zakúpiť album:

Soc. siete a web Panta Rhei a Začítaj sa:

Predchádzajúca recenzia a článok:

Použité citácie speváčky:

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments