Môže zato novodobý trend?

By LukeyLB - apríla 11, 2021

Vďaka novodobého trendu dostali možnosť k znovuzrodeniu...





Za posledné roky sa predaj gramofónových platní rapídne zvýšil. Môže zato novodobý trend? 

Vinylové platne sú súčasťou hudobnej kultúry počas mnohých dekád minulého a súčasného storočia a stále vzbudzovali u ľudí veľký záujem. Nie je tomu inak ani v dnešnej dobe, kedy vznikol novodobý hudobný trend, ktorý vyvoláva túžbu, chuť u ľudí vlastniť gramofónovú platňu svojho obľúbeného interpreta. 

Napriek tomu, že dnes je možné prakticky takmer každú skladbu streamovať kdekoľvek, platne získavajú neustále väčšiu obľubu. Zaujímavosťou je, že množstvo ľudí predtým, než si zakúpi určitý album, si ho vopred vypočuje. Čo v minulosti nebolo možné. Preto samotný koncept predaja hudobných nosičov funguje inak. Nejde len o možnosť vypočutia si skladby ako takej, ale o jej vlastnenie na určitom preferovanom médiu a podporu samotného interpreta.

A kedy sa objavil prvý náznak tohto stále obľúbeného nosiča? 

Gramofónové platne vznikli koncom 19. storočia. Za ich objavením stojí americký vynálezca nemeckého pôvodu Emile Berliner, ktorému sa podarilo nielen zvuk nahrávať, ale ho aj spätne prehrať. V tomto období sa platne vyrábali zo šelaku, čo je prírodný materiál, ktorú pomenovali “Čierna placka”. Táto “čierna placka” mohla obsahovať maximálne 3 minúty zvukového záznamu. Prvé nahrávky vznikali na akustickej báze, orchester stál oproti veľkému lieviku, ktorý zaznamenával zvuk. 

Nové platne, tak ako ich poznáme dnes, vyrobené z PVC vinylu, priniesla na trh spoločnosť Columbia Records. Začali sa predávať po 2 .svetovej vojne, zvuk sa zaznamenával cez mikrofón a vynikali hlavne tým, že na každú stranu platne sa zmestilo až 22,5 min. hudobného záznamu. Prvá takto vydaná nahrávka bola Mendelssohn Violin Concerto. Zaujímavosťou je, že platne sa vtedy od seba farebne odlišovali podľa žánrov. Farebná škála ponúkala 7 základných farieb

Najväčší vzostup a pád platne zažili v 90. rokoch minulého storočia, vďaka popularizácii CD nosičov, ktoré ponúkali oproti platniam vysokú kompaktnosť nielen vďaka veľkosti nosiča samotného, ale aj vďaka veľkosti prehrávača. Nehovoriac o cene výroby CD prehrávačov a nosičov. Platne sa pomaly strácali z políc predajní hudby a nahrádzali ich malé plastové obaly s CDčkami. 

Existoval priestor, kde sa tieto nosiče pravidelne objavovali. Tento priestor bol na DJských pultoch, kedy vďaka LP vznikali najlepšie tanečné a hudobné podujatia. Vinylová kultúra bola teda v 90. rokoch držaná pri živote hlavne vďaka elektronickej tanečnej hudbe. 

Digitalizácia nášho sveta sa nezastaviteľne posúva vpred a ovplyvnila aj hudobnú produkciu. Vzniklo množstvo streamovacich platforiem, ktoré nám ponúkajú širokú škálu hudobnej tvorby. Preto v modernej, pohodlnej a rýchlej dobre je viac preferovaná táto možnosť počúvania hudby.

No karty zamiešal novodobý trend, ktorý dopomohol vysokému predaju a tvorbe gramofónových platní. Predaj platní rastie vo Veľkej Británii13 rokov za sebou. V roku 2020 sa tam predalo 4,8 miliónov LP platní, čo je o 10 % viac ako v predchádzajúcom roku. Podľa Britského fonografického priemyslu nebol ich predaj taký silný od začiatku deväťdesiatych rokov.

Najpredávanejšie LP albumy vo Veľkej Británii za rok 2020. Podľa Ofiicial Charts data sú tieto:

1 Fleetwood Mac: Rumours

2 Oasis: (What’s The Story) Morning Glory?

3 Amy Winehouse: Back To Black

4 Nirvana: Nevermind

5 Harry Styles: Fine Line

6 Kylie Minogue: Disco

7 AC/DC: Power Up

8 Queen: Greatest Hits

9 IDLES :Ultra Mono

10 Arctic Monkeys: Live At The Royal Albert Hall

Tak ako je to s týmto trendom a gramofónovým ošiaľom ?

Myslím si, že tento trend o pár rokov trochu opadne. Pretože ide len o krátkodobý ošiaľ milovníkov pekných veci, vďaka retru a hipsterskému štýlu, ktorý aktuálne prebieha. No naďalej bude úspešný predaj týchto nosičov, pretože nič nenahradí ten krásny praskajúci, prirodzenejší zvuk, ktorý dodáva ideálnu pohodovú atmosféru a samotný príbeh, ktorý nám digitálna streamovacia platforma nemože ponúknuť. A nezabudnite, nič nie je krajšie, ako podporiť svojho obľúbeného interpreta kúpou jeho tvorby.

Prajem vám pekný a pohodový deň, plný dobrej hudby. LUKEY

Moje soc. siete:

Predchádzajúci článok:

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments