Recenzia na album Smile - Katy Perry

By LukeyLB - marca 07, 2021


Úsmev na tvári nepretržite máva nielen Katy Perry, ale aj jej verní fanúšikovia, pre ktorých si speváčka pripravila nový album

Úspešná svetová speváčka Katy Perry je veľkou inšpiráciou pre mnohých hudobných interpretov. O tom ale nesvedčili jej začiatky, ktoré neboli komerčne úspešné. Dôkazom je debutový album “Katy Hudson” z roku 2001, ktorý nezískal pozitívne ohlasy. Trvalo dlhých 7 rokov, kým sa speváčke podaril hudobný úspech so singlom “I Kissed a Girl”, ktorý upútal homosexuálnou tematikou. 

Bol to pre Katy prelomový úspešný rok, ktorý sa odzrkadlil pokračujúcim úspechom aj v nasledujúcich rokoch. Pretože priniesli množstvo rádiových hitov: “Dark Horse”, “Roar, the One that Got Away”, “Last Friday Night”, “Bon Appétit”, “California Qurls”, “Part of Me”,” E.T.”, “Unconditionally”, “Wide Awake”, “Teenage Dream”, “Swish Swish”, “Hot N Cold”, ktoré nájdete na jej hudobnom konte v podobe 6 štúdiových albumov. Speváčka je držiteľkou mnohých ocenení, vrátane štyroch Guinnsessových svetových rekordov i titulu “najpočúvnejších žien v hudbe”.
35. týždeň v roku 2020 sa zapíše do života interpretky veľkým písmenom. Narodila sa jej dcéra Daisy Dove, a zároveň vydala svoj 6. album “Smile”. Speváčka po ťažšej pauze začala tvoriť hudbu. Veľkým reštartom bola radostná správa o tehotenstve. Speváčka popri tehotenstve v letných mesiacoch intenzívne pracovala na novom albume, ktorý vopred plánovala vydať pred pôrodom tak, aby sa naplno mohla venovať svojej dcére. Pre fanúšikov uviedla: “No dobre, ja vám ten album natočím, ale rýchlo, za dve hodiny idem na ultrazvuk.”

Katy je známa zmysluplnými textami, ktoré vkladá do samotných pesničiek. Žiadnou výnimkou nie je ani nový album. Tému svojpomoci a posilnenia čerpala popová speváčka z vlastných skúsenosti. Tvorba poukazuje na šťastný koniec ťažkého obdobia, ktorým si interpreta prešla. Katy album definovala ako svoju cestu “Cesta k svetlu nádeje a lásky” Názov albumu “Smile” má odzrkadľovať konečne šťastie po boku herca Legolasa Orlanda Blooma.

“Never Really Over” je spúštačom celého projektu “Smile”. Je to elektropopová skladba inšpirovaná piesňou „Love You Like That“ od nórskej speváčky Dagny.

Pesnička “Smile” je príkladom toho, že speváčka vie tvoriť hity. Hudobne je inšpirovaná k disco pesničke “Nature” z roku 1999. V piesni Perry hovorí o vyjadrení vďačnosti za zmeny v jej živote. Vypočuť si ju môžete vo verziách s americkým rapperom Diddym, zatiaľ čo Giorgio Moroder a Joel Corry produkovali remixy. Pesnička bola pôvodne napísaná a vydaná pre predošlý album “Witness”, nakoniec sa však naň nezmestila. Typická skladba, ktorá po 10, 20 razoch intenzívneho počúvania omrzí. No napriek tomu ju vyberám, ako celkového favorita albumu.   

Všimli ste si veľkú podobnosť u pesničky “Not the End of the Word”, pripomínajúci hit “Black Widow”? Ktorý Katy napísala pre Iggy Azelea a Ritu Ora. “Not the End of the Word” je trap- popová pieseň so základným disco rytmom, ktorá odoberá melódiu z hitu „Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye“ z roku 1969.

Album mi zaslali vydavateľstvo Universal Music SK, za čo im veľmi pekne ďakujem.

Záverečné hodnotenie

Speváčka Katy Perry je z tých speváčok, ktoré nemajú zaujímavú, výraznú farbu hlasu. Preto, ak chce uspieť v konkurencii, potrebuje mať hit, s ktorým dokáže vysoko preraziť. Bohužiaľ, album “Smile” je príkladom nevýraznej tvorby, ktorú sa snažia vytiahnuť 2, 3 úspešné pesničky. Skladby na albume prekrývajú základné, nevýrazné beaty a pár basových línií, ktoré nestačia na úspešný album. Napriek tematickým pesničkám mi príde celý album rýchlo tvorený, len aby niečo vyšlo pred materskou pauzou.

Prajem vám všetkým príjemný deň. LUKEY
Moje soc. siete:

Universal Music Sk. soc. siete:

Predchádzajúca recenzia:

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments