Recenzia na album 30 - Adam Ďurica

By LukeyLB - júla 29, 2019


Po necelých dvoch rokoch prichádza spevák s novinkou, ktorá nám má doslova vyraziť dych. 


V roku 2018 vydal Adam Ďurica svoj nový album, ktorý pomenoval symbolicky číslom 30. Album obsahuje nielen rádiové hity, na ktoré sme zvyknutí u interpreta, ale aj rozsiahlejší text, kvalitu pesničiek, a taktiež spevákov široký rozsah hlasu. 

Keď už spomínam texty k jednotlivým piesňam albumu, rozdelil by som ich tematicky na dve skupiny. Prvá skupina obsahuje zašifrované piesne, ktoré sa na prvé počutie nedajú presnejšie definovať. Respektíve ich význam chcel utajiť, skryť veľmi hlboko. Ďalšie texty skladiebotvorené, na prvý pohlaď ihneď pochopiteľné. Okrem Vlada Krausza, ktorý sa už podieľal na predošlých dvoch albumoch interpreta, sa ako autori podpísali viacerí textári: Rasťo Kopina, BuranoWski, Stanislav Štepka. No Adam siahol aj po ženskom rukopise Simy Martausovej, vďaka čomu vznikla magická, rozprávková balada.


Album 30 mi príde, na rozdiel od predošlých, viac uprataný, menej chaotický, so silnejšími textami. Z albumu cítiť pokoru, vyrovnanosť a lásku, ktorá nie je len k samotnej hudbe, ale aj k žene a čerstvej novomanželke . Myslím si, že veľkú úlohu zohral aj producent Matej Turec, ktorého môžete poznať z rockovej kapely From Our Hands. 

Adama Ďuricu vnímam ako talentovaného speváka, ktorý má nielen zaujímavú farbu hlasu, ale aj úžasnú schopnosť – čo pesnička, to HIT. V jeho tvorbe nájdete prevažne skladby o láske, no taktiež v nej odhalíte jeho pocity, myšlienky a celkový postoj, ktoré sa snaží presadiť v svojej hudbe.

Na albume sa podujalo veľa zaujímavých a jedinečných interpretov, ako sú: Marián Čekovský, Marcel Buntaj, Dano Šoltis, Jerguš Oravec, Debbi. Všetci pridali ruku k dielu a podporili „30“ svojím hlasom a hudobnými nástrojmi. 


Jazero je úvodnou piesňou na albume. Príde mi oproti jeho predošlej tvorbe úplne iná. Ďurica sa snažil poukázať na to, že už je dospelý a jeho tvorba, texty sú silnejšie, s pridanou hodnotou pokory, odvahy a sily, ktoré predošlé skladby trošku postrádali. 

Holubička je krásna, rozprávková balada, ktorá obsahuje čistotu a nevinnú dušu speváčky a autorky textu Simy Martausovej. Sima si nakoniec s Adamom zaspievala duet. Krásna, emotívna pieseň plná pocitov, ktoré netreba v tele dusiť. Táto skladba mi za rezonovala v hlave a pohladkala dušu, preto ju vyberám ako svojho favorita. 

Ďalšou veľmi silnou vecou na albume je Dávno si preč. Neskutočne silný text Stanislava Štepku z Radošinského naivného divadla prináša smutný príbeh nefungujúceho vzťahu. Výnimočným je aj klip, ktorý skvele dopĺňa ťaživú atmosféru textu. Skladba, z ktorej by mal isto radosť aj Jaro Filip.


Tento album mi poslalo kníhkupectvo Panta Rhei, za čo im veľmi pekne ďakujem. Pod článkom nájdete link, kde si môžete zakúpiť album a tým podporíte interpreta, taktiež tam nájdete instagram Panta Rhei. Ešte raz veľké ďakujem.

Moje záverečné hodnotenie:
Myslím si, že je to najlepší album, ktorý Adam Ďurica zatiaľ vydal. Album 30 je fantastický poskladaný, má hlavu a pätu. Je vidno, že si k tomu niekto poriadne sadol a dal to dokopy. Obsahuje veľkú dávku hudobných nápadov, tematickosť textov, ktoré robia album jedinečným a zaujímavým. No predovšetkým obsahuje kus Adama, ktorý vložil do albumu svoje srdce. Preto tento album odporúčam a Adamovi prajem, aby mal viac takýchto dobrých albumov, a taktiež nech v svojej práci pokračuje, lebo je v tom dobrý a nenahraditeľný.

Krásny a oddychový deň, plný dobrej hudby vám všetkým prajem. LUKEY

Kde album zakúpiť:

Instagram Panta Rhei: 

Môj Instagram:

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments