Recenzia na album The Best Of Miro Žbirka - Miro Žbirka, Meky

By LukeyLB - septembra 17, 2020


Hity, ktoré jednoznačne milujeme. 


Populárna hudobná legenda oslávila 40. výročie pôsobenia na scéne a s touto udalosťou prišiel nový album “The Best Of Miro Žbirka”, biografický film “Meky” i samotná kniha v podobe Songbooks.

Miro Žbirka, Meky, je slovenská spevácka legenda a skladateľ. Taktiež je spoluzakladateľom a bývalým členom skupiny Modus, s ktorou vyprodukoval známe hity: “Sklíčka”, “Dievčatá”, “Kniha tajných želaní” a mnoho iných. V roku 1977 získali spolu s Jankom Lehotským a Marikou Gombitovou “Zlatú Bratislavskú Lýru” za skladbu “Úsmev”. Okrem tejto slovenskej skupiny je zároveň bývalým členom skupiny Limit. Obe kapely sú považované za najvýznamnejšie v histórii slovenskej populárnej hudby.

Mekyho hudobné začiatky boli zachytené na bratislavskom Račianskom mýte, kde hrával populárne skladby svetových skupín a interpretov, ako: The Beatles, The Rolling Stones, Elvis Presley. Po mnohých zahraničných zájazdoch a pôsobení v skupinách sa interpret rozhodol venovať sólovej tvorbe. Presnejšie v roku 1980, kedy vydal svoj debutový album “Doktor sen”, ktorý obsahoval dodnes známe hity: „V slepých uličkách“, “Modrá kniha lásky“, “Aréna“, “Balada o poľných vtákoch“… Roky plynuli ďalej a s nimi prichádzali ďalšie a ďalšie albumy (“Sezónne lásky”, “Modrý album”, “Nemoderný chalan” a iné). Obsahovali najznámejšie a stále aktuálne hity, ako: “Biely kvet”, “Co bolí to přebolí”, “22 dní”, “Nespáľme to krásne v nás”, “Tri slová”, “Mám rád”, “Každý deň budú vraj Vianoce” a mnoho iných úspešných pesničiek, ktoré potvrdili, že interpret je talentovaná hudobná legenda. 


Presne toto pôsobenie na hudobnej scéne zachytáva tohtoročný nový album “The Best Of Miro Žbirka”. Retrospektívny návrat a nostalgické sprevádzanie jednotlivými obdobiami tvorenia albumov počas 40 ročného pôsobenia v slovenskej pop music, ktoré nám priniesli nezabudnuteľné songy zachytené práve na tomto výberovom albume. Obsahuje 64 pesničiek a je rozdelený na 3 CD. Všetky známe skladby vyberal sám Meky a všetky boli remasterované v Abbey Road Studio. 

Samotný album je soundtrackom k biografickému dokumentárnemu filmu “Meky”, ktorý ste si mohli všimnúť v kinách v priebehu tohto roka. Film “Meky” rozpráva o úplnej oddanosti k hudbe, o viere vo vlastnú cestu, hoci často viedla inokade, než mu všetci odporučili. Režisérom a scenáristom je Šimon Šafránek, držiteľ Českého Iva za dokument “King Skate”. CINEMA ACOUSTIC TOUR 2020. Netradičné koncerty budú v Čechách prebiehať v kinosálach Cinestar (15.9.2020 – Ostrava, 16.9.2020 – Olomouc, 23.9.2020 – Liberec, 29.9. a 30.9.2020 – Praha Anděl) a na Slovensku v historických kinách (2.10.2020 – Prešov, kino Scala, 4.10.2020 – Martin, kino Moskva, 6.10.2020 Bratislava, Ateliér Babylon). Diváci na nich uvidia nový dokument Meky a akustický koncert. 

Okrem albumu a dokumentu interpret vydal Songbook. Obsahuje 180 textov k jednotlivým pesničkám a fotografie, ktoré mapujú celú kariéru Mira Žbirku. Každá skladba je obohatená akordovými značkami. Kniha má 255 strán, sú v nej rozdelené chronologicky jednotlivé pesničky podľa albumov, ktoré interpret vydal. Od “Balady o poľných vtákov až po novinku “Slovenská” a samotné bonusy. Každý album v knihe má svoj samotný text, v ktorom je rozpísaný vznik a zaujímavosti k albumu, ktoré s Mekym písal renomovaný novinár Václav Hnátek. Slávnostné uvedenie a autogramiáda novej knihy a výberového 3CD bude na Slovensku 18. septembra 2020 o 17.00 v bratislavskom kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej. Do života ich uvedie autor mnohých textov skladieb Mira Žbirku Kamil Peteraj, ktorý práve v ten deň oslávi významné životné jubileum.


Pesnička z roku 1980 “Balada o poľných vtákoch” otvára celý album “The Best Of Miro Žbirka”. Meky hovorí: “Balada má v sebe zahrabaný istý protest. Pod poetickosťou je ukryté volanie po slobode, vzdor proti nenávisti, závisti - hovorí sa v nej o Kainovi. Isté veci sa nedali povedať priamo, ani sa to nenosilo.” Myslím si, že v pesničke je dosť počuť poetickosť a dynamiku hlavne v klavíri. Pesnička je z albumu “Doktor Sen”.

Skladba “Slovenská” je tohtoročná novinka. Okrem toho, že ju nájdete na albume, je taktiež soundtrackom k dlhoočakávanému filmu Perinbaba a dva svety. Film Perinbaba a dva svety bude mať premiéru 3.12.2020. Samotný videoklip k tejto pesničke vytvoril filmový režisér, scenárista, kameraman, výtvarník a autor samotnej Perinbaby Juraj Jakubisko. Meky v rozhovore o pesničke hovorí: „V období karantény nikto z nás nemohol cestovať a keďže som zvyknutý stále pendlovať na trase Praha – Bratislava, začalo sa mi cnieť za Slovenskom. Spomenul som si na nádherné obrázky z filmu Juraja Jakubiska Perinbaba a dva svety, ktoré mi Juraj predtým ukazoval a pýtal sa ma, či by som mu k filmu nenapísal pieseň. Tieto dve veci sa spojili a inšpirovali ma k skladbe Slovenská. Keď teraz vidím klip, ktorý Juraj zostrihal z filmových záberov, myslím si, že sa to jednoducho muselo stať,“ povedal o skladbe Miro Žbirka a Juraj Jakubisko k tomu dodal: „Vo svojich filmoch vždy pracujem so silnými hudobnými motívmi. Pred tridsiatimi piatimi rokmi som v rozprávke Perinbaba stvoril vládkyňu snehu a vetra, ktorá sa stala súčasťou slovenských Vianoc. Možno aj preto zábery z nového filmu Perinbaba a dva svety Mekyho inšpirovali k tejto krásnej intímnej hudobnej spovedi. Keď som ju počul po prvýkrát, neodolal som a vytvoril k nej videoklip.“ Pesnička a samotný videoklip je osobne pre mňa krásne a neopísateľne dielo. Preto túto pesničku vyberám, ako celkového favorita albumu. A taktiež sa veľmi teším na novú Perinbabu, pretože prvý diel si vždy rád pozriem počas Vianočných sviatkov. 


Veľké ďakujem patrí kníhkupectvu Panta Rhei, ktorý mi album a Songbook poslali. Pod článkom nájdete linky ich socialných sietí a webu, taktiež linky s albumom a knihou, ktoré si môžete zakúpiť práve cez ich eshop, alebo v kamenných predajniach Panta Rhei. 

Moje záverečné hodnotenie:

Myslím si, že ak poznáte veľkého fanúšika tvorby Mekyho, tak je to ideálne kombo darčeka na narodeniny, alebo samotné Vianoce. Taktiež z môjho hľadiska ako zberateľa CD a LP je to veľká výhoda, ako ušetriť priestor. Pretože album “The Best Of Miro Žbirka” obsahuje všetky známe hity interpreta. A tiež si myslím, že by každá dokonalá zbierka CD, LP mala obsahovať album slovenskej talentovanej legendy Miroslava Žbirku. Budem rád, keď mi do komentára dáte vedieť vašu obľúbenú pesničku od Mekyho. 

Prajem vám všetkým pekný deň. LUKEY

Môj Instagram a FB stránka:

Sociálne siete kníhkupectva:

Kde si môžeš zakúpiť album a knihu:

Predchádzajúca recenzia: 

  • Share:

You Might Also Like

2 Comments

  1. Úžasná recenzia. Jeho pesničky sú všetky úžasné ale taká moja obľúbená je Biely kvet a tohtoročná Slovenská

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) súhlasím jeho tvorba je famózna a inspirativna :) Slovenská je nádherná pesnička :)

      Odstrániť