XMAS MUSIC John Legend - A Legendary Christmas ( 2 ADVENTNÁ NEDEĽA)

By LukeyLB - decembra 08, 2019


Jazzový album plný vianočnej tematiky. 


Myslím si, že vianočnej popovej hudby nikdy nie je dosť, hlavne teraz, keď máme obdobie adventu. Pomaličky, ale o to intenzívnejšie, nasávame vianočnú atmosféru. 

O dnešný vianočný článok k druhej adventnej nedeli sa nám postará šarmantný interpret John Legend, ktorého zvolili za najsexi muža roku 2019. Okrem samotného šarmu má aj neodolateľný hlas, do ktorého sa môžete započúvať v albume A Legendary Christmas, ktorý si dnes s vianočnou náladou prejdeme spolu.


John Legend, je americký spevák, skladateľ, producent, herec a mnohí ho môžu vnímať aj ako štedrého filantropa, ktorý pomáha ľudom. Celý život vyrastal pri hudbe, pretože celá jeho rodina s hudbou pracovala. Jeho debutovým albumom je Legend, Get Lifted z roku 2004, ktorý získal dve ceny Grammy. Počas prvého týždňa sa predalo 116 000 kópií, pričom celkovo sa predalo 850 000 kópií, z čoho 540 300 sa predalo v USA. Na svojom hudobnom konte má deväť hudobných cien Grammy. Svoj famózny hlas prepožičal známym skladbám, ako je: All of the Lights od Kanye Westa, taktiež bol sprievodným spevákom v úspešnej pesničke You Don’t Know My Name, ktorú vydala a napísala americká speváčka Alicie Keys. Jeho hlas môžete počuť v skladbe Me Against The Music od Britney Spears, ktorá mimichodom nedávno oslávila svoje 38. narodeniny

Nedá mi nespomenúť jeho krásnu ženu Chrissy Teigen, ktorá okrem toho, že je krásna modelka, je aj fantastická kuchárka. Dokonca sa o tom môžete presvedčiť sami, pretože Chrissy Teigen vydala svoju vlastnú kuchársku knihu Lahodné pokušenia, ktorá môže byť pekným darčekom pod stromček. 

Minulý rok bola bohatá nádielka vianočných albumov a medzi nimi aj dosť úspešný album A Legendary Christmas, ktorý by som definoval mixom medzi retro-dušou, jazzom a swingom. Veľkým príkladom je najhlavnejšia pesnička What Christmas Means to Me, ktorá je presne vedená týmto štýlom a duchom. Na albume vystupujú umelci, ako Esperanza Spalding a Stevie Wonder. Album získal nomináciu na Najlepší tradičný popový vokálny album na Grammy Awards 2020.Pred vydaním albumu sa Legend stal prvým Afroameričanom, ktorý vyhral EGOT - Emmy, Grammy, Oscar a Tony. Táto vec obsahuje 14 skladieb, osem „vianočných klasík“ a šesť pôvodných skladieb od Legenda.


What Christmas Means To Me je prvá a zároveň hlavná na albume. Túto známu vec v roku 1967 prespieval fantastický umelec Stevie Wonder, ktorý sa objavil aj v tejto novodobej verzii od Johna Legenda. Pesnička je veselá, hravá, plná dobrej nálady a vianočnej pohody, preto ju vyberám ako môjho vianočného favorita. 

Have Yourself a Merry Little Christmas aj túto známu koledu môžete nájsť na albume A Legendary Christmas. Tento song bol napísaný v roku 1943, autormi sú Hugh Martin a Ralph Blane. Pieseň bola predstavená Judy Garlandovou v muzikáli MGM Meet Me in St. Neskôr pieseň prespieval a upravil trocha text jazzový klasik a lámač ženských sŕdc Frank Sinatra. 

Ďalšou dobrou vecou na albume je Please Come Home for Christmas, ktorá povodne vznikla v roku 1960. Tento vianočný zázrak vydal americký bluesový spevák a klavirista Charles Brown. 


Dnes som si pre vás v tomto vianočnom článku pripravil pár zaujímavostí o zime, ktorá nás momentálne sprevádza. 
  • Prvou zaujímavosťou je Chionofóbia. Chionofóbia je chorobný strach zo snehu. Odvodené je to od gréckych slov Chion v preklade sneh a Phobose v preklade strach.
  • Najväčšia snehová vločka na svete mala priemer 38,1 centimetra a hrúbku 20,3 centimetra. Gigantická vločka je zapísaná v Guinessovej knihe rekordov a našli ju v Montane 28. januára 1887.
  • Pri vločkách ešte ostaneme, pretože vločka priemernej veľkosti padá na zem rýchlosťou približne 4 km/h. Najviac snehu za 24 hodín napadlo v roku 1921 v Colorade. Bolo to až 193 centimetrov, u nás to asi počas Štedrého dňa nehrozí .
  • Máme tu aj pár zaujímavých rekordov, a to vo vytvorení najväčšieho snehuliaka, ktorý meral 34 metrov v americkom New Yorku v roku 1999. A druhým rekordom bolo vytvorenie najviac anjelov v snehu, neskutočných 8962 v Severnej Dakote v meste Bismarck. 
  • No a poslednou zaujímavosťou je farba snehu, ktorý vyzerá byť biely, aj keď v skutočnosti je priehľadný. Od snehových kryštálov sa odráža svetlo a farba všetkých frekvencií vo viditeľnom spektre je biela.

Okrem zaujímavostí som si pre vás pripravil aj pár najznámejších vianočných pesničiek pre inšpiráciu. Môžete to brať ako bonusové pesničky. 

  • Skladba All I want for Christmas is you od Mariah Carey zaznela prvýkrát v roku 1994. The Daily Telegraph ju neskôr označil ako najpopulárnejšiu a najhranejšiu vianočnú skladbu desaťročia vo Veľkej Británii.
  • Song Driving Home For Christmas anglického hudobníka Chrisa Rea zaznela prvýkrát v roku 1988. Sám autor ju označil ako automobilovú verziu koledy. Inšpiráciou sa mu stala dlhá vianočná cesta z Londýna domov do Middlesbrough. 
  • Merry Xmas Everybody. Sviatočná atmosféra inšpirovala aj rockerov zo skupiny Slade. Merry Xmas Everybody z roku 1973 sa stal najúspešnejším singlom skupiny, z ktorého sa ihneď predalo vyše milióna kópií. V ankete z roku 2007 označili Briti pieseň za najpopulárnejšiu vianočnú skladbu.
  • John LennonHappy Xmas. Pôvodne protivojnovú pieseň z roku 1971, venovanú vietnamskému konfliktu, napísal John Lennon spoločne s Yoko Ono. Neskôr sa stala aj tradičnou vianočnou skladbou. Opätovného vydania sa dočkala v decembri 1980, krátko po Lennonovej smrti. 
Kľudne mi môžete dať vedieť do komentára vašu najobľúbenejšiu vianočnú pesničku. 

Tak toto bol ďalší vianočný článok z rubriky Xmas music, ktorý bol venovaný druhej adventnej nedeli. Dúfam, že sa vám článok páčil a inšpiroval vás k vianočnej hudbe a pohode, ktorá ma byť súčasťou nielen samotných Vianoc, ale aj adventného obdobia. 

Krásny adventný deň. LUKEY

Predošlý vianočný článok:

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments