Xmas Music Jessie J - This Christmas Day ( 1 ADVENTNÁ NEDEĽA)

By LukeyLB - decembra 01, 2019


Vianočná iskra v oku a jedinečné zlato v hrdle.


Je to tu milí čitatelia! Máme tu december a s ním aj kopec nových vianočných albumov, ktoré som si tento rok pre vás pripravil v obľúbenej rubrike Xmas Music.

Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou. Dnes máme prvú adventnú nedeľu, ktorú nám odštartuje anglická speváčka s vianočnou iskrou v oku a vzácnym zlatom v hrdle v podobe famózneho falzetu, ktorý mi vždy vytvorí zimomriavky po celom tele. 

O dnešný vianočný článok sa nám postará interpretka Jessie J, ktorá vydala svoj minuloročný vianočný album This Christmas Day, na ktorom sa nachádzajú najznámejšie pesničky, ako sú: Claus is Comin' to Town, Jingle Bell Rock, Let it Snow, Silent Night a iné.

Jessie J je anglická speváčka, skladateľka, ktorá sa v začiatkoch najviac preslávila tým, že písala texty známym interpretom, ako sú: Chris Brown, Miley Cyrus. Jedna z jej najúspešnejších piesní, ktoré napísala, je Party in the U.S.A. pre Miley C. Tento song získal mnoho ocenení vrátane platiny v mnohých krajinách. Jej debutovú pesničku Do It Like a Dude napísala Jessie J pre barbadoskú speváčku Rihannu. V roku 2011 vydala svoj prvý album Who You Are, ktorý obsahuje pesničky, ako: Price Tag, Nobody's Perfect, Who's Laughing Now, Who You are a iné. No dominantnou skladbou celého albumu je Domino, ktorá bola nominovaná na cenu Brit za najlepší britský singel na oceneniach BRIT Awards 2013. Jej druhým úspešným albumom bol Alive z roku 2013, kedy si speváčka ostrihala vlasy na „ježka“. O rok neskôr prichádza so svojím tretím albumom Sweet Talker, ktorý obsahuje najznámejšiu vec Bang Bang. Spolupracovala na nej talentovaná, americká speváčka Ariana Grande a americká raperka Nicki Minaj. Song Bang Bang enormnou rýchlosťou búral prvé priečky najznámejších rebríčkov. 

Okrem albumu R.O.S.E. priniesla Jessie J minulý rok aj vianočný album This Christmas Day. Obsahuje spoluprácu s producentmi Davidom Fosterom, Babyfaceom, Rodneym Jerkinsom, Jimmym Jamom a Terrym Lewisom. Veľkou zaujímavosť je, že sa album nahral za dva týždne, na poslednú chvíľu. Čo sa nečudujem, pretože speváčka je veľmi talentovaná. 


Pesnička This Christmas Day je jedinou na albume, ktorú napísala Jessie J. Ostatné sú cover verzie najznámejších vianočných skladieb. 

Santa Claus Is Comin' to Town je ďalšou na albume. Táto vianočná pieseň je napísaná Johnom Frederickom Cootsom a Havenom Gillespieom a bola prvýkrát spievaná v rozhlasovej show Eddie Cantora v novembri 1934. Okamžite sa stala hitom. Bola nahraná viac ako 200 umelcami, vrátane Bing Crosbyho a Andrews Sisters, The Crystals, Mariah Carey, Neil Diamond, Bruce Springsteen, Frank Sinatra, Chris Isaak, The Temptations, Michael Bublé a Jackson 5.

Jingle Bell Rock prvýkrát vydal Bobby Helms v roku 1957. Aj tento song nájdete na albume. 

Čo by to bol vianočný album bez pesničky Let It Snow. Napísal ju textár Sammy Cahn a skladateľ Jule Styne v júli 1945. Zaujímavosťou je, že ju zložil v kalifornskom Hollywoode počas horúčavy ako Cahn a Styne predstavovali chladnejšie počasie. Napriek tomu, že sa v texte nespomína žiaden sviatok, i tak sa pieseň stal vianočným hitom. 

Koleda Silent Night má asi najbohatšiu históriu z uvedených pesničiek. V roku 1818 ju zložil Franz Xaver Gruber. V roku 2011 bola zapísaná do UNESCO ako nehmotné kultúrne dedičstvo. Pieseň bola nahraná mnohými spevákmi v mnohých hudobných žánroch. Verzia spievaná Bingom Crosbym v roku 1935 je štvrtým najpredávanejším singlom všetkých čias. 

Ak by som si mal vybrať jedného favorita albumu, tak by to asi bola pesnička Santa Claus Is Comin' to Town, ktorú Jessie J úžasne prespievala a zároveň má krásny kreslený klip. 



Aj v tejto rubrike nájdete pár zaujímavostí, ktoré obohatia ešte viac vaše vedomosti. Dnes som si pripravil pár zaujímavých vecí o Vianociach. 

  • Prvou zaujímavosťou sú tradičné farby na Vianoce. Sú nimi zelená, červená a zlatá. Zelená, zastúpená v podobe stromčeka, imela alebo cezmíny, je symbolom života a znovuzrodenia. Červené bobule cezmíny predstavujú Kristovu krv, červené jablká odkazujú na Adama. A zlatá zastupuje svetlo a hviezdy.
  • V koledách a vianočných piesňach sa často spieva o bielych Vianociach. Tých sme v poslednej dobe ale veľa nemali. Predstava bielych Vianoc je do veľkej miery pozostatkom tzv. malej doby ľadovej, ktorá na zemi panovala medzi 16. a 19. storočím a teploty boli v priemere o niekoľko stupňov nižšie.
  • Každý jazyk má pre tento sviatok svoje vlastné označenie. Viete ale ako vzniklo slovo Vianoce? Svoj pôvod má v nemeckom “Weihnachten”, ktorý v preklade znamená svätá noc (weihen – svätiť, Nacht - noc). Slovenský výraz je teda iba čiastočným prekladom, prvá časť slova bola len prispôsobená nášmu jazyku.
  • Vo viacerých domácnostiach nechýbajú na vianočnom stromčeku okrem klasických ozdôb i malé čokoládové figúrky zabalené v alobale. Práve k nim sa viaže ďalšia zaujímavosť, ktorá súvisí priamo s našou krajinou - čokoládové figúrky majú totiž československý pôvod.
  • Súčasťou vianočnej tabule je vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom. Tento pokrm ale nie je až tak tradičný, ako sa mnohí domnievajú. Kapra zaviedla až v 19. storočí vďaka svojej kuchárskej knižke Magdalena Dobromila Rettigová a zemiakový šalát sa k nám dostal až po druhej svetovej vojne z Ruska.
  • Poslednou zaujímavosťou je imelo. Jedným z vianočných zvykov je bozk pod imelom. Už v dávnych dobách ľudia imelu prisudzovali magické účinky. Keltskí druidi verili, že do domu prináša šťastie a má liečivú moc. Domácnosť malo ochraňovať pred zlými silami a duchmi a bolo tiež spojované s plodnosťou. Páru, ktorý sa pod ním pobozká, má priniesť šťastie v láske a pomôcť mu k vytúženým potomkom.

V dnešnom vianočnom článku nebude len inšpirácia na dobrú vianočnú hudbu, ale aj pár typov na darčeky pre vašich najbližších. 

  • Prvým typom sú jednoznačne spomienky, ktoré ste prežili s vašimi najbližšími a priateľmi, ktoré môžete venovať v podobe fotoalbumu, kalendára, puzzle. Myslím si, že keď vložíte doň aj vaše myšlienky, citáty a vtipné chvíle, jednoznačne vám to zaručí, že váš darček bude originálny a zaujímavý. 
  • Ďalším dobrým darčekom je obdarovať svoju rodinu nejakou dobrou a zaujímavou knihou, ktorá spríjemní pohodové chvíle. Ak ste si nie presne istí žánrom a typom knihy, tak existujú poukážky, karty, kde nabijete čiastku peňazí, a potom si obdarovaný môže ľubovoľne vybrať knihu, ktorú chce alebo ho zaujala. 
  • Veľmi pekným darčekom je aj zážitok v podobe spoločnej dovolenky, pobytu, alebo adrenalínového zážitku, ktorý vaše kamarátstvo ešte viac scelí a spojí. 
  • A asi tou najväčšou klasikou, ktorú môžete dať, sú zaujímavé ponožky, ktoré vždy potešia a splnia účel - zahriať. 
No nezabudnite, že Vianoce nie sú o darčekoch a stresoch, ale o tej pravej nefalšovanej vianočnej atmosfére. 

Čo by to bol za vianočný článok bez bonusovej pesničky, o ktorú sa nám dnes postarajú dvaja fantastickí interpreti Tony Bennett a Lady Gaga s vianočnou pesničkou Winter Wonderland, ktorú momentálne nonstop počúvam. 

Tak toto bol prvý tohtoročný vianočný článok, ktorý odštartoval začiatok decembra a vianočnú tematiku, ktorá nás bude teraz dosť intenzívne obklopovať. 

Prajem vám všetkým krásny, ligotavý december, bez stresu a zlej nálady. Pekný deň. LUKEY 

Minuloročné Vianočné články v rubrike Xmas Music:

Môj Instagram:

FB stránka:

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments