Cvičme v rytme

By LukeyLB - apríla 12, 2020



Cvičme v rytme.

V predošlom článku “Korona ASK” padla otázka ohľadom hudby na cvičenie. Mnohí z vás chceli hudobnú inšpiráciu v podobe pesničiek na cvičenie, ktoré okrem doplnenia vašich playlistov, vás motivujú a prinútia pravidelne cvičiť. Čomu sa nečudujem, pretože momentálna situácia nás núti sa doma trocha hýbať, keďže aktuálne trávime väčšinu času práve doma. A taktiež je to aktuálna činnosť v mojej dennej rutine, pretože nie len, že sa blíži leto, ale cítil som, že mi neuškodí dať pár kg dole. A hlavne mi to pomáha na moju chrbticu a krčnú chrbticu, ktoré ma za posledné 3 roky hnevajú. 

Troška som to už naznačil v článku “Ako zabiť hudbou nudu”, kde som odporúčal pár interpretov a pesničky k cvičeniu. V dnešnom článku by som to chcel rozobrať podrobnejšie a rozdeliť do jednotlivých kategórií, ktoré fungujú u mňa. 

Než sa pustíme do dnešného článku, tak v prvom rade by som chcel povedať, že nie som žiaden odborník na cvičenie. Úprimne, stačí sa pozrieť na moju postavu a všetkým to bude jasné. Ako hovorím, budem vychádzať z mojej skúsenosti, ktorú pravidelné aplikujem, ktorá mne pomáha. Tak isto vám nebudem ani odporúčať cviky, nie z dôvodu nejakého tajomstva, ktoré si držím a nikomu nepoviem. Ale z toho hľadiska, že sám netuším, či sú cviky dobré a či ich vykonávam správne. A myslím si, že na každého budú cviky inak pôsobiť a každý potrebuje aplikovať na sebe iné druhy cvikov. No žijeme v 21. storočí, kedy má internet veľkú moc. Nájdete mnoho inšpirácií na Youtube, Instagrame, kde sú aj špecialisti na túto oblasť. 


V článku “Ako zabiť hudbou nudu” som spomenul, že dosť často počúvam pri cvičení “dídžejov”. Pretože ich hudba je dynamická a živá. A presne tieto dve veci hľadám v skladbách, lebo mi dodávajú výkonnosť, výdrž, energiu a dynamiku cvičenia, ktorú pri aktívnom cvičení vždy potrebujeme. 

Takým prvým krokom je rozdeliť si hudbu podľa intenzity pesničiek. Príkladom vám môže byť započúvanie sa do tlkotu vášho srdca. Vždy po cvičení, alebo pri nejakej namáhavejšej činnosti, vám srdce pulzuje a bije v rýchlejších, intenzívnejších intervaloch ako keď ste v kľude, bez akejkoľvek činnosti, kedy je tlkot vášho srdca pomalší. A teraz to prenesme a prirovnajme k hudbe, intenzitu tlkotu prirovnávajte intenzívnosti danej pesničky. Keby som to celé mal nechať v téme dídžejov, tak krásnym príkladom je pesnička “Bad” od Davida Guettu & Showtek ft.Vassy, kde sa intenzita beatu stupňuje postupne, až dokiaľ nevyvrcholí na úplné maximum. A to je presne to, čo mne pomáha pri zvýšení môjho výkonu.


Nie vždy mám chuť na niečo úplne energické, pretože moje telo nie je stroj, ktorý ide stále na určitý výkon, taktiež sa netreba vysiliť hneď na začiatku, potom vás celé cvičenie nebude baviť. Ostane v hlave blok “nezvládam to , bolí to a nedokážem to“. Prvoradé je, že sa vám musí chcieť, baviť vás to, a potom samozrejme motivácia, ktorá je už tým pomyselným medíkom celého cvičenia Taktiež pravidelné prestávky medzi cvičením dopĺňam práve pomalšou a menej intenzívnou skladbou, aby som sa neodpálil hneď na začiatku. Krásny príklad je Dj Kygo, ktorý má viac klavírovú tvorbu, a to je presne tým “spomaľovačom” môjho cvičenia, kedy stačím vydýchnuť. Pesničky, ako: Firestone, Remind Me to Forget, Born To Be Yours, It Ain't Me, First Time. Pomalšie, ale napriek tomu stále intenzívne. Berte to ako založenie ohňa, chcete ho mať občas intenzívny aby ste si mohli niečo opiecť, no potom ho chcete udržať, aby vás ohrial. “Udržať” je to slovo, ktoré potrebujeme práve v spomalenejšej fáze, kedy chceme nechať telo po silnom výkone zahriate. No nechceme ho úplne uvoľniť. Presne tento typ cvičenia používam ja. Je to striedanie, spojenie namáhavých cvikov a menej náročných, vydychujúcich cvikov. Je to len na vás, ako si zadefinujete váš plán cvičenia.


V mojom prípade neznášam monotónne veci a činnosti, preto moje cvičenie je rozdelené tak, aby som v dané dni cvičil inú partiu tela. Mám to rozdelené počas dní v týždni. 

Pondelok u mňa začína partia brucho, ktoré je v mojom prípade nadpozemské a veľké. Pri takýchto cvikoch, kedy ležím ako vorvaň na podložke, mi ako jediná pomôže motivačno - agresívna hudba, ktorá ma nakopne a vybúri moju pomyselnú agresivitu. Veľkými pomocníkmi sú interpreti: Imagine Dragons, Pink, Pink Floyd, Metallica, Iron Maiden, Rammstein a podobne. 


Utorok je v znamení cvikov na oblasť nôh, kde ja potrebujem niečo viac tanečné, aby ma to rytmicky nabudilo, aktuálne čo počúvam sú pesničky: Don't Start Now, Physica, Break My Heart - Dua Lipa, Kings & Queens, Salt, Torn, So Am I, Sweet but Psycho - Ava Max, Boyfriend, Dance Again, Taki Taki, I Want You To Know, Look At Her Now - Selena Gomez, Stupid Love, celý album: Born this Way, just dance, poker face, bad romance, alejandro - Lady Gaga Colorado, Lie to Me, Me Gusta, Acapella - Mikolas Josef. Samostatnou kapitolou je hudba pretkaná jemným erotickým podtónom, kde prevládajú interpretky, ako sú: Britney Spears, Madonna a The Pussycat Dolls. A čo by to bola tanečná hudba bez mojej latino hudby, ktorú obsadzujú azda najznámejší speváci, a to Jennifer Lopez a Shakira. Nebudem klamať, občas mi ujde noha do znamenitých tanečných pohybov. 


Stredu by som charakterizoval ako pokus o amatérske cvičenie s činkami, ktoré by som ešte mal vyšperkovať a posunúť na nejaký reprezentačnejší level. V mojom prípade mi pomáha tvorba, ktorá má tendenciu naťahovať svoju intenzitu. Vhodné pesničky sú: Turn Me On - Riton, Oliver Heldens a Vula, Megatron - Nicki Minaj, RITMO Bad Boyes Flor Life - Black Ezed Peas, Jump - David Guetta, Pump It Up - Endor, Addicted To You - Avicii. Taktiež vhodnou alternatívou sú hudobné žánre: Eurodance, Techno a pár hitov 90-tych rokov. 

Štvrtok zvyčajne opakujem buď cviky na brucho, alebo na nohy. Podľa toho na čo mám chuť a na čo sa cítim. Niekedy sa na nič necítim a dávam si voľno. Pretože netreba nič prehnať. 

Piatok vždy zahajujem jógu, ktorá je buď relaxačná, oddychová alebo power joga. Tam je to na vás, či potrebujete hudbu, ktorá je relaxačná, oddychová, alebo zvuk prírody. Pár linkov vám pridám pod článkom na inšpiráciu. No sú chvíle, kedy nechcete počuť nič, len svoj dych, ktorý je super pomôckou na sústredenie sa a odpútanie sa od okolitého sveta, aby ste sa dostali do svojej bubliny. 

Víkend je u mňa vždy oddych bez cvičenia, pretože je dôležité regenerovať telo po ťažkých a namáhavých cvikoch odmakaných počas týždňa. 


Samostatná skupina hudby je “motivačná hudba”, ktorá nás má motivovať k tomu, aby sme to zvládli a prekonali naše sily. V tejto kategórií sú pesničky, ktoré obsahujú v podmaze pozitivizmus, nádej a taký ten našepkávací hlas “ to dáš, si šikovný”. Všetky tie pekné frázy a slová, ktoré chceme počuť, aby nás motivovali. Pesničky, ako sú: We Got Love - Sigala, Ella Henderson, Only Want Zou - Martin Jensen a Rita Ora, Nothing Breaks Like A Heart - Mark Ronson, Miley Cyrus, Titanium - David Guetta ft. Sia, Without You - David Guetta ft. Usher, This One's For You - David Guetta ft. Zara Larsson, Stupid Love - Lady Gaga, Higher Love - Kygo & Whitney Houston, Getting Closer, Bigger Than, My Body - Justin Jesso nás motivujú pri akejkoľvek činnosti a situácii. 



Myslím si, že je vhodné zaradiť aj beh, pretože mnohí z vás chodia pravidelne behať. Úprimne vám poviem, že túto činnosť by som chcel tiež zaradiť do svojej rutiny, pretože človek si pri tom vyčistí hlavu. Beh by som rozdelil do pár kategórií.. Prvým je zadefinovať si cieľ, kam pobežím, koľko km a aký štýl behu zvolím ( rýchla chôdza, šprint….) Samozrejme po čase sa to posunie a navýši v kilometroch, pretože netreba si na začiatku nakladať veľa, treba si toľko, koľko zvládneme. 

Čo sa týka kilometrov, tak by som to rozdelil na 3 časti: začiatočnícka, pokročilá, ideálna. Na začiatočnícku fázu behu, kedy si určujeme a pridávame postupne kilometre, by som zvolil vaše obľúbené pesničky, pretože predsa len je to proces, ktorý je nad vaším komfortom a chcete to dokázať. Preto vám to celé bude spríjemňovať hudba a interpret, ktorého máte radi. V mojom prípade sú to: Lady Gaga, Justin Bieber, Shawn Mendes, Kylie Minogue, Kygo. Zvolil by som viac dynamickejšiu, intenzívnejšiu hudbu, nie pomalú, predsa len chceme spraviť nejaký výkon.


Pokročilá fáza je niečo, kde sme sa viditeľne a radikálne posunuli. Napríklad v počte km, v štýle behu, alebo len tým, že sme to zaradili do svojej pravidelnej rutiny. Tam, ak je vám komfortné ostať pri obľúbených interpretoch pesničiek, tak môžete. Ale zase dokola počúvať rovnaké veci nie je úplne prospešné, aby ste si danú pesničku, speváka, speváčku, skupinu nestotožnili s behom, a tak neznechutili skladbu, interpreta. Je tam posun, preto si to zaslúži aj novú hudbu. Jednoznačne ísť do oldies hudby. Prečo si nezaspomínať na starú dobrú klasiku. Inšpiráciou je: 50s, 60s,70s, 80s, 90s, 2000s vo vašom obľúbenom žánri. 


A posledná fáza je ideálna. Ideálna preto, lebo ste spokojný s tempom, km, časovo a chcete to už len takto pravidelne udržovať. V tomto momente je vám jedno čo počúvate, pretože ste absolútni víťazi. 

Celý tento článok o cvičení, by som chcel zakončiť prechádzkami, ktoré mávam pravidelne, pretože mám psa Tobbyho, ktorý potrebuje pravidelný výbeh. Či už do lesa, prírody, alebo na pole. Myslím si, že prechádzky sú veľmi prospešné zdraviu, aj na samotnú psychiku. Hlavne v momentálnej situácii, kedy príjemná prechádzka môže ovplyvniť vašu náladu. Zvolenie hudby je rôzne, to už je takým vaším momentom, na čo sa práve cítite. Buď podľa počasia, ročného obdobia, alebo samotnej nálady. 

Tak toto bol samostatný článok o hudbe, ktorý bol na vaše požiadanie. Snáď som vás inšpiroval nielen k hudbe, ale aj k samotnému cvičeniu, pretože zdravé cvičenie nikdy nezaškodí vášmu telu. Nikdy to netreba preháňať, všetko s mierou. A nezabúdajte, všetko robíte pre seba a nie pre druhých. A je len na vás, ako sa cítite a vnímate, pretože názor druhých, je v tomto prípade úplne zbytočný, nepodstatný. 

Krásny slnečný deň, plný dobrej hudby. LUKEY 

Môj Instagram a FB stránka: 

Predošlé články:

Hudba pri joge: 

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments