Pohodová Hudba - Frank Sinatra

By LukeyLB - októbra 13, 2019


Klasika, bez ktorej by jeseň nemala svoje čaro.



Aj tento rok som si pre vás pripravil rubriku Pohodová Hudba, kde si predstavíme a pripomenieme mojich pohodových favoritov, ktorí ma sprevádzajú počas tohto obdobia. 

Starší čitatelia si môžu pamätať predošlé články z tejto rubriky. Samozrejme ani tento rok vás o ne neukrátim. No rozhodol som sa ich trocha pomeniť. Najmä obsahovú časť článku, aby bola viac zaujímavejšia a inšpiratívnejšia, ale stále ostane hlavná podstata a myšlienka rubriky.

Dnes som si pre vás pripravil úplnú klasiku, bez ktorej, ako som už hore naznačoval, si neviem aktuálne obdobie predstaviť. Klasiku v podobe jazzového žánru. Práve jeseň mám spojenú s jazzom, pretože pre mňa z neho najviac vyžaruje pohoda. 


Azda najznámejšou jazzovou hviezdou dvadsiateho storočia je americký spevák Frank Sinatra, ktorý priniesol do sveta hudby nejeden známy hit. 

Frank Sinatra bol už od malého veku vedený k hudbe vďaka jeho úspešnému otcovi, ktorý mu bol veľkou inšpiráciou. Samotná kariéra speváka intenzívne začala v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch minulého storočia, kedy ho nielen hudobná, ale aj filmová kariéra posunuli veľmi vysoko. Predtým, ako nastúpil na svoju úspešnú dráhu, mohli jeho hlas počuť v mnohých baroch, malých kluboch, dokonca aj na stanici New Jersey, kde spieval. 

V roku 1940 sa pridal k orchestru Tommyho Dorseye, kde nielen svojím pôvabným hlasom, ale aj šarmom a charizmou upútal mnoho žien. Preto mal zvyčajne ženské publikum. Ako spevák si vydobyl úspech a veľkú slávu. 



Už tu zaznelo slovo film, pretože Frank bol nie len spevák, ale aj fantastický herec. Tento “titul” si zaslúžil po úspešnom filme From Here To Eternity, za ktorý získal Oscara - za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. 

Ako si môžete všimnúť na fotkách, v mojej zbierke sa nachádza album Baby Blue Eyes...May the First Voice You Hear Be Mine. Myšlienka tohto albumu bola venovaná deťom. V zmysle hudobnej knižnice pre deti, ktorá sa mala zdieľať s generáciami. Pesničky boli nahraté nielen pre samotné deti, ale aj pre rodičov. 

Mojom prvotnou myšlienkou bolo nezamerať sa len na tento album, ale všeobecne na tvorbu speváka, pretože by bola škoda neprejsť si celú jeho kariéru. Myslím si, že väčšina z vás si spája Sinatru s Vianocami, pretože jeho vianočné pesničky, ako: Jingle Bells, The Christmas Song, Mistletoe and Holly, I'll Be Home for Christmas , Have Yourself a Merry Little Christmas Unknown a mnoho iných známych a legendárnych, sú jednoducho vianočnou klasikou. No autor má aj iné skladby, ktoré sú typicky vhodné na toto obdobie. Napríklad: Fly Me To The Moon, My Way, Strangers In The Night, The Way You Look Tonight a mnoho iných. 

Ale azda jeho najznámejšou je New York, New York, ktorú pozná asi každý, a taktiež dosť obľúbená pesnička show na Broadway. Mne sa táto vec tiež najviac spája s Frankom Sinatrom, preto ju vyberám ako môjho celkového, pohodového favorita. 


Pieseň My Way má doposiaľ viac ako šesťdesiat cover verzií od iných interpretov. Medzi nich patria aj známe mená, ako sú: Elvis, Areta Franklin, Sid Vicious a iní. Ďalšou zaujímavosťou je, že bola preložená do mnohých svetových jazykov. 

Frank vyslovene povedal, že neznáša svoje dve skladby Strangers In The Night a už spomínanú vec - My Way. Paradoxom je, že práve oni sú dodnes úspešné a hrané.

Na záver pár zaujímavostí o spevákovi:
  • Jeho meno sa mnohokrát spájalo s mafiou. Dokonca mu financovali kariéru. 
  • Frankovým najobľúbenejším drinkom bol Jack Daniels s ľadom a trochou vody, ktorý pomenoval Gentleman’s Drink.
  • Interpret je jedným z najpredávanejších spevákov sveta. Za celú úspešnú kariéru predal celosvetovo viac ako 150 miliónov kópii nosičov.
  • No a poslednou zaujímavosť, ktorú som našiel a vybral, boli samovražedné sklony, ktoré Sinatra mal. Presnejšie sa pokúsil o štyri samovraždy kvôli mafii a vzťahom. Vidíte, už v päťdesiatych rokoch mali známe osobnosti takéto sklony.
Viem, že tento žáner nie je pre každého. Nie každého táto hudba baví. Preto som sa rozhodol pridať bonusový album, respektíve speváčku a jej tvorbu. V mojom jesennom playliste nemôže chýbať anglická speváčka Adele, ktorá má nielen fantastickú a jedinečnú hudbu, ale jej tvorba je vyslovene vhodná na aktuálne počasie.

Tak toto bol prvý článok do tohtoročnej rubriky Pohodová hudba. Snáď sa vám páčil a inšpiroval vás, kľudne sa môžete k nemu v komentári vyjadriť. Dúfam, že takýchto pohodových článkov bude omnoho viac. Podľa toho, či vás táto rubrika bude baviť. 

Prajem vám krásny a pohodový jesenný deň. LUKEY 

Môj Instagram:

FB stránka:

Predošle články v rubrike: 

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments