Recenzia na album Sour - Olivia Rodrigo

By LukeyLB - augusta 30, 2021

Svojou začínajúcou tvorbou si podmanila celú sociálnu sieť TikTok

Debutový album “Sour” disponuje rozličnými žánrami a tematickými líniami, ktoré sa dotknú mnohých dospievajúcich teenagerov. 

18-ročná hviezda Olivia Rodrigo známa vďaka seriálu “Disney+ High School Musical: The Musical: The Series” vydala tento rok svoj debutový album “Sour”, ktorého ústredným prvkom je nevydarená romantika, zaobalená do svižného a ľahko chaotického rozchodu, naplneného melanchóliou a šibalstvom. 

V prvých sekundách svojho albumu Olivia vyhlásila: „Chcem, aby to bolo špinavé!“ To by nemalo byť príliš ťažké pre popovú hviezdu, ktorá sa zdanlivo z ničoho nič vykľula v januári ako Disney herečka. 


Rodrigo sa narodila dva roky pred YouTube a vyrastala s hudbou a módou všetkých odrôd na dosah. Hudobným vplyvom a samotnou inšpiráciou sa štylizovala k interpretkam Taylor Swift a Billie Eilish. Podmanené tínedžerskými odkazy a témami, "Je mi 17 rokov! Kde je môj sku…ný Teenage Dream?" 

Hlavnou ideou albumu je zlomené srdce tínedžerskej nevydarenej lásky v štýloch pop-punku, power-popu a bedroom pop. Postupne sa odkrýva nešťastné rozchodové obdobie inšpirované vlastnou interpretkou. Speváčka si razí hudobnú cestu do úplne novej ríše popu, kde je bezohľadným a nadšeným vlastným sprievodcom. Rovnako ako „Deja Vu“ a „Good 4 U“ z albumu “Sour” dokázali, že Rodrigo bude oveľa viac než len hotovým fenoménom s virálnym hitom.

Album “Sour” potvrdzuje, že toto je len začiatok jej príbehu, ktorý postupne bude odokrývať príbehy v nasledujúcom plánovanom albume. 


Debutový singel „Drivers License“ je atmosférickou baladou poháňanou klavírom, ponorenou do predmestskej nevoľnosti a mladistvých starostí. Táto balada bojuje so zlomeným srdcom s gráciou, kde sa Olivia lúči s bývalou láskou. Pesnička dosiahla na Spotify cez osemsto miliónov prehraní. 

„Nosila som make -up, keď sme spolu chodili, pretože som si myslela, že by si ma chcel viac, aby som vyzerala, ako ostatné kráľovné plesu. Viem, že si ich predtým miloval…“ spieva v piesni „Enough For You“, kde speváčka poukazuje na svoju neistotu a slabosť, ktorú prechováva voči sebe samej. 

„Good 4 U.“ opísaná ako optimistická pieseň spájajúca rock, pop, punk, grunge, emo a alternatívne štýly. Skladá sa zo staccatovej basovej linky, energických elektrických gitár a výbušného bubnovania, pričom texty piesní oslovujú bývalého milenca, ktorý sa po rozchode veľmi rýchlo posunul ďalej. Sarkastická pop-rocková bomba na štýl skupiny Paramore či Avril Lavigne sa približuje obdobiu na prelome storočí, ktorá hýbe TikTok svetom a je mojím favoritom celého albumu “Sour”. 

Za zmienku stoja pesničky “Brutal”, “1 step forward, 3 steps back”, “Deja Vu”, “Happier”, ktoré si určite vypočujte. 


Album mi poslalo hudobné vydavateľstvo Universal Music SK, za čo im veľmi pekne ďakujem. Ich soc. siete nájdete pod článkom.

Album “Sour” je obsiahnutý typickou životnou vlnou a obdobím tínedžerských starostí a emocionálneho chaosu, ktorou si prešiel každý jeden človek. “Sour” nie je dokonalý vycibrený album, miestami je roztrepaný a cítiť z neho neistotu samotnej interpretky. No napriek tomu všetkému obsahuje zložité dospievanie mladých ľudí v dnešnom svete. Vďaka tomuto albumu sa k tomuto obdobiu môžete priblížiť a stotožniť sa s dnešnou mladou generáciou. 

Vďaka tejto téme a skvelému hudobnému úspechu, vďaka nejednému reels na TikToku sa Olivia Rodrigo stala rýchlym popovým hudobným fenoménom u mladej generácie, ktorá jej prinesie úspešnú hudobnú kariéru. 

Prajem vám pekný deň plný dobrej hudby. LUKEY 

Moje soc. siete: 

Universal Music SK soc, siete: 
Predchádzajúci recenzia:

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments