Recenzia na album Wonder - Shawn Mendes

By LukeyLB - januára 17, 2021

Album, ktorý obsahuje kus emócií samotného interpreta. 

Šialene zamilovaný kanadský spevák Shawn Mendes dal svetu prostredníctvom nového albumu “Wonder” najavo svoje emócie.

Spevák Shawn Mendes sa stal úspešným v roku 2013 po nahraní niekoľkých coververzií pesničiek na svoj účet v aplikácii Vine. Nasledujúci rok si ho všimol manažér Andrew Gertler z Island Records a získal nahrávaciu zmluvu. Jeho prvý singel „Life of the Party“ bol úspešný v Kanade, ale aj medzinárodne. Po singli následne vydal “The Shawn Mendes - EP” a prvý štúdiový album “Handwritten”, po ktorom vyrazil na sólové turné. V septembri 2016 vyšiel jeho druhý album “Illuminate”, ktorý sa stal v jeho hudobnej kariére okamžite úspešným. Po albume a Tour vydal interpret v roku 2018 tretí štúdiový album “Shawn Mendes”, ktorý získal množstvo ocenení vrátane nominácie na cenu Grammy


“Wonder” je štvrtým štúdiovým albumom interpreta, ktorý obsahuje 14 piesní: “Intro”, “Wonder”, “Higher”, “24 Hours”, “Cell Me Friends”, “Monster”…. Zachytávajú každú minútu emócie a silnej lásky samotného interpreta. V songoch nechýbajú ani známe romantické klišé: „tvoje telo je ako oceán, oddane ťa skúmam“ a „si moje slnečné svetlo, v daždivý deň" a iné… (Shawn M.)

Album je veľký paradox. Pretože interpret mal vždy problém naplno vyjadriť svoje silné emócie. Spevák hovorí: „Myslím, že je to ako keď vidíte mesiac alebo hviezdy a pokúsite sa ich odfotiť pomocou svojho iPhone a potom jednoducho nemôžete, jednoducho to nevyzerá dobre,“ zamýšľa sa. "Nedá sa to chytiť, má to byť len pre nás." Album “Wonder” prechováva časť interpreta a jeho emócií v samotnom diele. Hlavne tú zamilovanú časť, v ktorej netají lásku k speváčke Camile Cabello. Všetky zamilované verše sú venované práve Camile. 


Celé to začalo v auguste 2020, kedy si Mendes nechal vytetovať na pravú ruku nápis “Wonder”, ktorý nielen odkryl titulnú pieseň, ale aj názov samotného albumu. Shawn o albume hovorí: "Je to naozaj pocit, akoby bol kúsok zo mňa napísaný na papier a zaznamenaný do piesne. Snažil som sa byť taký skutočný a čestný, aký som kedy bol. Je to svet, cesta, sen a album, ktoré som si chcel vyrobiť naozaj dlho. Absolútne to milujem. Ďakujem, že ste toľko rokov po mojom boku. Všetkých vás tak veľmi milujem.“ O produkciu albumu sa postarali: Mendes, Frank Dukes, Kid Harpoon a Scott Harris. 

Okrem albumu Mendes vydal celovečerný dokument na platforme Netflix. Dokumentárny film: “Shawn Mendes: In Wonder” režiséra Granta Singera, ktorý zaznamenáva posledných pár rokov Mendesovho života, vrátane jeho vzostupu k sláve, jeho sebapoznania, koncertov a tvorba Wonder. Mendes executive produkuje film, ktorý bol ocenený ako špeciálny výber na medzinárodnom filmovom festivale v Toronte v roku 2020. 


Pesnička “Wonder” je titulnou piesňou samotného albumu. Táto famózna vec je balada o sile, ktorá je prechovávaná u muža. Zo začiatku ma táto skladba neoslovila. No keď som si ju viackrát vypočul, zanechala vo mne veľkú “hudobnú stopu”. Okrem pesničky ma zaujal aj samotný videoklip, v ktorom bola použitá inšpirácia z filmu Harryho Pottera. 

“Monster”..... Moja vymodlená a vysnívaná hudobná spolupráca medzi Shawnom a Justinom Bieberom. Pesnička obsahuje úskalie a tlak na slávu. Mendes uviedol: „Ide o to, ako môže spoločnosť postaviť celebrity na piedestál a sledovať ich pád a zdá sa, že je to zábavná vec. A je to ťažké.“ Táto pesnička je rozhodne mojím favoritom celého albumu “Wonder”. Taktiež milujem “Intro”, “Higher”, “Teach Me How To Love”….


Moje záverečné hodnotenie: 

Keď si porovnám predošlé albumy speváka, tak mi príde, že album “Wonder” je takým “dospelým” dielom interpreta. Pretože predchádzajúci album bol o hľadaní samého seba a dospievaní. A v tomto je veľmi cítiť, počuť, tú dospelosť a prechovávanie samotných emócii a citov, ktoré vložil do pesničiek. Je to zaujímavé, ako je jasne a zreteľne počuť, cítiť na albume nielen samotné emócie, ale aj dospievanie a posun v spevákovom živote…. 

Prajem vám krásny deň. LUKEY 

Moje soc, siete: 

Články Shawn Mendes: 

Predchádzajúci článok a recenzia: 

Čerpanie citácie interpreta:

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments